BiH
1.3k

Kovačević: Vježba MUP-a Srbije i RS-a je politički usmjerena, građani nemaju razloga za brigu

Piše: S. H.
Goran Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Taktičko-pokazna vježba koju su danas u Loznici zajednički izveli MUP Srbije i MUP Republike Srpske izazvala je mnogo pažnje, ali i zabrinutosti javnosti zbog, kako su to neki nazvali "zveckanja oružjem". Profesor na Fakultetu za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu Goran Kovačević za Klix.ba ističe kako je vježba prije svega politički motivisana, ali da nosi jasnu poruku.

Taktičko pokazna vježba izvedena danas u Loznici je tip vježbe koji MUP Srbije samostalno organizuje već nekoliko godina, a danas su se policajci MUP-a Republike Srpske samo pridružili toj vježbi.

Prvobitno je bila ideja da se vježba organizira i na teritoriji BiH, ali Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija nisu dali saglasnost za takvo nešto.

"Bez političke pozadine ova vježba sama po sebi ne bi bila nikakav problem, jer ljudima je uvijek drago da vide spremnost policije na bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti. S obzirom na situaciju u kojoj se BiH nalazi, ovo je bila politička vježba", istakao je Kovačević.

Dodaje kako je održana vježba trebala da bude politički udar Savezu za promjene u RS-u.

"Dodik je htio pokazati da političari koji su politička opozicija u RS-u, a politička pozicija na državnom nivou rade protiv RS-a i srpskog naroda. Ipak, efekat koji je Dodik želio postići ovom vježbom nije ni blizu onoga što je on planirao, da se vježba održala i na teritoriji BiH", kazao je Kovačević.

Naglašava ipak da je ratna retorika koju Dodik koristi izmakla kontroli i da je sve ovo previše za predizbornu kampanju.

"Smatram da građani bez obzira na retoriku i neke poruke nemaju razloga za brigu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor Granične policije BiH Zoran Galić pokazali su političku i profesionalnu zrelost. Nedavanjem saglasnosti da se spomenuta vježba održi i na teritoriji BiH, Mektić je pokazao da štiti teritorijalni integritet ove zemlje. S druge strane odgovorno je postupio i Galić, poručivši da će Granična policija upotrijebiti sve neophodno, ako neka strana sila pokuša ući na teritorij BiH. Građani trenutno nemaju razloga za brigu, ali je pitanje kako će se sve ovo dalje odvijati", zaključio je Kovačević.