BiH
111

Gojko Vasić: Policija RS-a u Srebrenici provodi uobičajene vježbe, nema razloga za strah

Piše: N. N.
Gojko Vasić, direktor Policije RS-a, rekao je za Klix.ba kako je vježba koju specijalci izvode na širem području Srebrenice uobičajena i kako nema razloga za strah kod lokalnog stanovništva.

"Terenska obuka naših jedinica je planirana ranije i ti planovi su uredno odobreni. Ranije je bila trodnevna obuka na prostoru CJB Prijedor, a potom na prostoru CJB Trebinje. Sada imamo obuku na prostoru između CJB Bijeljina i CJB Istočno Sarajevo", kaže Vasić za Klix.ba.

On pojašnjava da obuka obično traje tri ili četiri dana.

"Tu se radi o vježbi snalaženja naših pripadnika, odnosno specijalnih jedinica, na otvorenom i nepoznatom terenu, vršenje policijskih poslova u takvim uvjetima i savladavanje brdskih uvjeta", kaže Vasić.

Direktor policije RS-a navodi da MUP RS-a nema praksu da vježbe najavljuje lokalnom stanovništvu koje bi moglo biti preplašeno pojavom većeg broja policajaca s dugim cijevima.

"Nema razloga da se vježba najavljuje. Ako je stanovništvo iznenađeno treba provjeriti na pravom mjestu o čemu se radi i na taj način ćemo onemogućiti da neko ko nije regularna ili vojna policijska služba ne može vršiti takvu obuku", dodaje Vasić uz napomenu da su svi građani Srebrenice i njene okoline koji su informacije tražili od policije jasno obaviješteni o čemu se radi.

Vježba pripadnika specijalnih jedinica MUP-a RS trebala bi biti okončana najkasnije za dva dana.