Bivša premijerka RH
67

Kosor: Kao da su se neki duhovi ponovo probudili u Hrvatskoj, mnogo jača nacionalizam

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor kazala je kako odgovornost za rast nacionalizma snose političke elite koje se nalaze na vlasti i da se Hrvatska treba više aktivirati kada je riječ o evropskoj perspektivi zemalja regiona.

Kosor je pred početak konferencije visokog nivoa "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima" koji se danas održava u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić upitana kako vidi integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO na šta je odgovorila kako na te procese gleda s optimizmom.

"Sigurna sam da je to jedina trajna garancija trajnog mira i prosperiteta na ovim prostorima. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo šta to znače rat i stradanja, a najbolje znamo šta to znači mir. Mislim da ponekad to ne znamo dovoljno cijeniti", rekla je Kosor.

Dodala je da svaka država, prije svega zbog svojih građana, mora napraviti mnoge reforme i mnoge promjene, a posebno u kontekstu vladavine prava. Na pitanje zbog čega proces uspostavljanja vladavine prava teče sporo u zemljama na zapadnom Balkanu, Kosor je odgovorila da joj se čini kao da smo posljednjih godina zastali.

"Govorim dakle i za Hrvatsku. Kao da su se neki duhovi ponovo probudili. Na mnogim mjestima jačaju nacionalizam i netrpeljivost. Moje mišljenje je da to ovisi i političkim elitama koje su na vlasti. Zalažem se za političare koji su hrabri i koji gledaju 30, 40 ili 50 godina unaprijed i koji ne gledaju na sljedeće izbore", kazala je Kosor.

Zaključila je riječima kako mostove treba graditi iako je mnogo lakše rušiti ih.

"I dalje vjerujem u tu perspektivu. Hrvatska se kao članica EU treba aktivnije uključiti, posebno sljedeće godine kada ćemo predsjedavati EU", poručila je Kosor.