BiH
28

Kosi lift na Ciglanama ponovo u funkciji

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa generalnim direktorom KJKP Gras Avdom Vatrićem i njihovim saradnicima 13. maja 2015. godine obavio probnu vožnju u kabini kosog lifta na Ciglanama čime je zvanično ovaj lift ponovo pušten u funkciju.

Općina Centar je za osposobljavanje jedne trase kosog lifta izdvojila iz svog budžeta 10.000 KM.

"Sa današnjim danom jedna trasa kosog lifta je u funkciji, a Gras će u narednom periodu raditi na osposobljavanju preostale dvije trase. Firma Tehnoinspekt nam tokom dana treba izdati upotrebnu dozvolu, tako da će kosi lift već od sutra prevoziti građane. Dok se ne riješi pitanje vlasništva lifta, preduzeće Gras će vršiti njegovo opsluživanje", kazao je Vatrić nakon probne vožnje.

Među prisutnima je bio i član Savjeta Mjesne zajednice Ciglane-Gorica Esad Dedović koji se zahvalio Općini Centar na finansijskoj podršci za popravak infrastrukture kosog lifta.

"Svakodnevno se ovim liftom preveze do 1.000 stanovnika Ciglana, uglavnom starijih osoba koje trebaju ići do ambulante porodične medicine, apoteke ili trgovine. Dok lift nije bio u funkciji građani su morali pješačiti okolnim stepeništem, što je starijoj populaciji bilo naporno posebno zbog uspona", kazao je Dedović.

Kosi lift na Ciglanama nije bio u funkciji od 5. februara 2015. godine. Kako je navedeno, građani mogu koristiti kosi lift radnim danima od 6 do 23 sata, subotom od 7 do 23 sata, a nedjeljom od 8 do 20 sati. Cijena karata za korištenje lifta je ostala ista.