Neutemeljene tvrdnje
1

Košarac zakasnio s prijavom za svjetski događaj pa krivicu prebacuje na MVP, tu su i dokazi

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbacilo je kao neistinite i zlonamjerne tvrdnje Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH opstruiralo bilo šta pa i njegovo učešće na skupštini UNWTO (Svjetska turistička organizacija specijalizovana agencija UN-a).

"Naprotiv, MVP BiH je izdavanjem akreditiva ambasadorici BiH u Španiji spriječio bruku i propuštanje da BiH uopće ima predstavnika na skupu obzirom da su MVTEO, odnosno ministar Košarac zakasnili sa prijavom", navode iz MVP-a.

To potvrđuje i dokumentacija koju su objavili, a koja kaže da je rok za prijavu bio 18. april, a da je MVP zahtjev za akreditive od Košarca zaprimio tek 19. aprila.

Staša Košarac poslao zahtjev 19. aprila
Staša Košarac poslao zahtjev 19. aprila
Rok za prijavu bio do 18. aprila
Rok za prijavu bio do 18. aprila

"Ne ulazeći u motive zbog čega Košarac neažurnost i kašnjenje pokušava besmisleno politizirati, izmišljati opstrukcije i zavjere, obavještavamo javnost da je MVP, uprkos tome poslao i zakašnjelu dokumentaciju MVTEO u Madrid i uradilo sve što je bilo moguće da BiH ima predstavnike na skupu. Ako Košarac sebi može dozvoliti da kasni sa prijavom MVP nije mogao dozvoliti da BiH pokazuje neprofesionalnost te je na vrijeme izdao akreditive", dodali su.

Za kraj ističu kako ovo nije prvi put da ministar Staša Košarac neosnovano i lažno optužuje MVP i ministricu Biseru Turković, ali je, ipak, rijetkost da se banalni nerad i neodgovornost pokušavaju opravdati na ovakav način.

"Ne želimo vjerovati da je ministar Košarac ovim prizemnim optužbama i neistinama samo pokušao izbjeći izazov glasanja o statusu Rusije u ovoj organizaciji."