Ipak optimista
25

Košarac: Turković je ošamarila ljude na Uni, zašto problematiziramo 300.000 KM za Trgovsku goru?

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je danas da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković "opalila šamar" ljudima koji žive na obali Une zbog povlačenja odluke o formiranju ekspertnog tima za formiranje odgovora naše države za problem Trgovske gore.
Košarac je danas organizovao videokonferenciju sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, a nakon sjednice Koordinacionog tijela Košarac je u Sarajevu održao obraćanje medijima.

Turković smatra da bi imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru dupliciralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja.

"Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, a koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje vratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju", rekla je Turković.

Košarac kaže kako ga zabrinjava takav potez gdje se želi reći da već imamo radnu grupu jer, tvrdi on, ta bi se grupa rasformirala kreiranjem nove.

"Ovo je šamar ljudima blizu rijeke Une. U februaru smo od ministrice Turković dobili podršku da radimo na ovome. Zvaničan stav institucija u BiH je da ne postoje nikakva neslaganja u vezi s Trgovskom gorom. I Predsjedništvo koje kreira vanjsku politiku je donijelo odluku da predano radimo na ovom pitanju. Da li na njemu radi ministrica Turković? Nedopustivo je da se ne poštuju odluke Predsjedništva BiH", kaže Košarac.

On dodaje da će tim zaista imati 22 člana i da će kroz analizu tog lokaliteta sigurno trebati neke druge analize kako bismo se suprotstavili hrvatskoj strani.

"To neće biti lagan posao i zato želimo u pravo vrijeme definisati sve kroz naše institucije. Kada su u pitanju finansije, to nisu milionska sredstva i radit ćemo u sklopu radnog vremena. Hrvatska ulaže milione eura, a mi ne damo 200-300 hiljada maraka?", pita se ministar trgovine dodajući da će Vijeće ministara raditi na tome da zaposlenici institucija ne koriste prava od 475 KM.

Danas je Koordinaciono tijelo za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora donijelo odluku o strukturi pravnog tima.

"Mi ne smijemo zakasniti u procedurama ako želimo da Hrvatsku onemogućimo u njenom planu. Nadam se da ćemo na sjednici Vijeća ministara usvojiti odluku o imenovanju ekspertnog i pravnog tima", zaključio je Košarac.