Poziva na odgovornost
236

Turković: Ekspertna grupa za Trgovsku goru bi imala 22 člana, a već imamo formirana tijela

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković povukla je jučer s dnevnog reda odluku o formiranju ekspertne grupe za problem Trgovske gore gdje susjedna Hrvatska namjerava izgraditi odlagalište nuklearnog otpada. Na taj potez reagovao je ministar Košarac, kao i pojedini opocizioni zastupnici.
"Imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru bi dupliciralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja. Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje vratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju", odgovorila je Turković kritičarima.

Važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa, nastavlja, da je na prijedlog ministra Košarca Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora (21.5.2020), da uz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, i da se sada nastoji da se osnuje ekspertna grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje pravno-savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova.

"Uz to, u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda je nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Sve se pravdalo žurbom! U čemu je tolika žurba ako Republika Hrvatska još nije usvojila nijedan službeni akt koji se tiče okoliša na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna dostaviti našoj zemlji na usaglašavanje", kazala je.

Postavlja se pitanje, dodaje, šta će nam raditi sva ta tijela koja imamo ako mi nastavimo formiranje i plaćanje novih i novih komisija kojima ćemo davati različita imena.

"Nije li došlo vrijeme da se počnemo odgovornije ponašati prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju", zaključila je ministrica Turković.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović u svojoj kritici te odluke zapitao se "u čijem interesu Turković radi, čiji dogovor sprovodi, jer ovo nije dogovor napravljen u okviru institucija u BiH, niti interes države".

Na jučerašnji stav Turković reagovao je i zastupnik Naše stranke Damir Arnaut, napisavši na Twitteru kako su "njegovim zakonom ukinute komisijske naknade tokom radnog vremena, a i da rade iza 17 sati, ograničene su na 475 KM mjesečno.

"Ovo nisu uštede, već servilnost. Bleiburg, ruski avion, Vučić, Trgovska gora...", smatra Arnaut.