|

Kos i ostali: Početak suđenja 14. decembra

Kos i ostali: Početak suđenja 14. decembra
0
S
Sarajevo-x.com
9.11.2010. u 15:50
1
komentara
0

dijeljenja
Kos i ostali: Početak suđenja 14. decembra Hapšenje Franca Kosa (Foto: Arhiv)
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odgodi početak glavnog pretresa za mjesec dana, jer se čeka ekstradicija još jedne osobe koja je osumnjičena za genocid u Srebrenici, javlja BIRN - Justice Report.
"U ovom trenutku ne mogu otkriti ime osobe, niti zemlju u kojoj je ova osoba uhapšena. Radi efikasnosti postupka, tražimo da se početak glavnog pretresa pomjeri za 30 dana, do kada će ova osoba biti isporučena BiH. Jedino što mogu reći je da je osumnjičeni pripadnik iste jedinice kao i četvorica optuženih i da mu se na teret stavljaju istovjetne radnje", objasnio je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Uprkos protivljenju svih Odbrana, Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva i odredilo početak suđenja za 14. decembar 2010. godine.

Prema optužnici Franc Kos zvani “Slovenac” i “Žuti”, Stanko Kojić zvani “Geza”, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani “Zoka” terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (opština Zvornik).

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka, prema optužnici Tužilaštva, tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.

Na današnjem ročištu održana je i statusna konferencija pred početak suđenja na kojoj su Tužilaštvo i Odbrane četvorice optuženih najavili saslušanje više od 60 svjedoka.

Tužilaštvo BiH je istaklo da će saslušati 40 svjedoka, te predočiti veliki broj materijalnih dokaza protiv četvorice optuženih.

“Od ukupnog broja predloženih svjedoka, određeni broj njih je tražio zaštitu, ali ćemo se o njihovim mjerama naknadno očitovati. Također smo planirali saslušati jednog vještaka”, kazao je tužilac Krnjić, te dodao da je za dokazni postupak Tužilaštva potrebno “najviše 30 dana”.

Odbrane četvorice optuženih nisu mogle precizirati koliko će svjedoka saslušati, mada su kazale da za sada planiraju ispitati “preko 20 svjedoka”, za šta će im trebati “oko mjesec dana”.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...