Potvrdio Tegeltija
23

Koruptivni slučaj otkriven na sjednici VSTV-a: Advokat poslao kovertu sa 200 KM

Klix.ba
Foto: BIRN
Foto: BIRN
Nevjerovatan slučaj danas se desio na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Advokat Rato Runjevac iz Trebinja je, prema navodima predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, poslao dopunu prijave protiv sudije Ermina Korde u kojoj se nalazilo 200 konvertibilnih maraka.
Izrečeno je to javno tokom sjednice VSTV-a koju u susjednoj prostoriji prate novinari, iako su prenošenja takvih stvari sa sjednica uvijek bila zabranjivana isključivanjem tona.

Kovertu je, usred sjednice, donio šef kabineta VSTV-a. Advokat je navodno poslao prijavu u kojoj "zorno dokazuje da predmet sudije Ermina Korde nije izvršen poslije jedne decenije".

"Tražilac je u prilogu koverte poslao 200 KM", istaknuto je na sjednici.

Tegeltija je vikao: "Nek čuju novinari", poručivši potom da će slučaj biti upućen Tužilaštvu.

Inače, Tegeltija se danas obratio na vanrednoj sjednici VSTV-a nakon medijskih informacija o tome da je upleten u korupciju.

"Krucijalno je da Tužilaštvo BiH otvori predmet i izvrši sve provjere. Očekujem da se taj posao završi. Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka - onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno", rekao je Tegeltija.

Ubrzo nakon njegovog obraćanja donesen je zaključak da članovi VSTV-a daju punu podršku radu predsjednika Milana Tegeltije i da pozivaju Tužilaštvo da što prije riješi slučaj.