Sjednica VSTV-a
171

Milan Tegeltija o navodima o korupciji: Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija obratio se danas na vanrednoj sjednici VSTV-a nakon medijskih informacija o tome da je upleten u korupciju.

Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu. Nakon toga Tužilaštvo BiH je saopćilo da je formiralo predmet.

"Krucijalno je da Tužilaštvo BiH otvori predmet i izvrši sve provjere. Očekujem da se taj posao završi. Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka - onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno", rekao je Tegeltija.

Ubrzo nakon njegovog obraćanja donesen je zaključak da članovi VSTV-a daju punu podršku radu predsjednika Milana Tegeltije i da pozivaju Tužilaštvo da što prije riješi slučaj.

Tegeltija je naveo da se pisanjem vrši lična diskreditacija i da nije prvi put da se to dešava.

"Dao sam sva detaljna pojašnjenja. Ne mislim dalje demantirati i pravdati se", rekao je Tegeltija. Zatražio je od svih članova VSTV-a da se izjasne o slučaju.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je izrazila podršku Tegeltiji, napomenuvši da je i ona bila predmet istih medijskih napisa.

Članica VSTV-a Jadranka Lokmić je istakla da, kada se pročita naslov "Žurnala", nije poznato šta se desilo, ali je istina da se predsjednik Tegeltija sastao sa strankom. Zbog toga je, kao predstavnica Tužilaštva u VSTV-u, pozvala Tužilaštvo da se predmet hitno riješi.

Članovi VSTV-a su se pozvali na presumpciju nevinosti, poručivši da su svi nevini dok sud ne dokaže suprotno.

"Mi ćemo uvijek biti meta napada, ali za mene je najvažnije da se institucije riješe koruptivnih radnji", rekao je član VSTV-a Mahmut Švraka.

"Članak je intoniran kao da je već donesena presuda. Ja kao sudija Suda BiH ne mogu drukčije govoriti - samo sud može donositi presude", poručio je Dragomir Vukoje.