{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korupcija u biznisu "tjera" strane investitore

S
12.5.2012. u 12:34
0
10
Korupcija u biznisu "tjera" strane investitore
0
Korupcija u biznisu "tjera"  strane investitore
U BiH godišnje se obrne oko milijardu eura u javnim nabavkama za raznu robu, usluge i radove, od čega u privatnim džepovima završi između 300 i 400 miliona eura, podaci su nevladinog udruženja "Tender".
"BiH je 2008. godine imala 91,89 posto otvorenih postupaka u javnim nabavkama, 2010. godine bilo je samo 38 posto otvorenih postupaka, a sve ostalo su postupci na crno - to su ogromna sredstva u pitanju", naveo je predsjednik ovog udruženja Rajko Kecman.

Koliki je problem korupcije u BiH govori i podatak da je čak 89 posto ispitanika u posljednjem Galupovom istraživanju ocijenilo da je korupcija u biznisu u BiH široko rasprostranjena.

Radi se o rezultatu koji potvrđuje ranija istraživanja različitih međunarodnih organizacija, u kojima je korupcija označena kao jedan od najvažnijih među problemima zbog kojih BiH nije atraktivna država za strane ulagače, navodi "Slobodna Evropa".

Emir Đikić iz Transparency Internationala rekao je da se slabi rezultati u borbi protiv korpucije mogu vidjeti na osnovu sudskih postupaka i na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

"Za najjednostavnija djela, a to su uzimanje i primanje mita, posljednja istraživanja navode da je bilo sedam osuđujućih pravosnažnih presuda, od kojih je pet bilo uslovnih", dodao je Đikić.

On je podsjetio da je zakon o porijeklu imovine u BiH samo na nivou inicijative, dok Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH ima svega četiri zaposlena.

"Agencija nema sredstava u budžetu, nema osoblja, nema usvojenu sistematizaciju već dvije i po godine, što zaista pokazuje volju i želju političara da se bore sa korupcijom", naveo je Đikić.

Poreska administracija, ali prije svega korupcija, u Vijeću stranih investitora označeni su kao najvažniji među problemima zbog kojih BiH nije atraktivna država za strane ulagače.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: