Izvještaj TI-a
5

Poražavajući razultati u borbi protiv korupcije u BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dva državna zakona o sukobu interesa i finansiranju političkih partija u parlament BiH upućena su bez poštovanja procedure, a novi zakoni ne donose bolje stanje u ovim oblastima, odnosno odredbe uz pomoć kojih bi se unaprijedila borba protiv korupcije, smatraju u Transparency Internationalu BiH.

Na današnjoj pres-konferenciji prezentiran je izvještaj TIBiH i Fonda otvoreno društvo BiH o ispunjenosti međunarodnih i evropskih obaveza BiH u oblasti borbe protiv korupcije koji bi, po riječima izvršnog direktora TIBiH Srđana Blagovčanina, trebao biti apel ili upozorenje domaćim vlastima i novoj parlamentarnoj većini da stanje u BiH poprima sve dramatičnije razmjere.

"Umjesto napretka imamo kontinuirano urušavanje postojećeg zakonskog okvira za suzbijanje korupcije, zbog čega smo sada u situaciji da se borimo za očuvanje ovakvih zakona jer je nerealno očekivati poboljšanja u tom segmentu", istaknuo je Blagovčanin.

Govoreći o spomenuta dva zakona kaže da je Interresorna radna grupa imala zadatak da pripremi izmjene i dopune zakona u cilju da ih ojača i omogući lakšu provedbu, ali odmah je postalo jasno da to nisu stvarne namjere jer je ponuđeno lošije rješenje kojim se derogiraju sankcije u zakonu o sukobu interesa, a potom su predloženi potpuno novi zakoni.

"Dva zakona gube svoju formu zbog čega očekujemo da će poslanici odbiti zakone, ali odluka Ustavnopravne komisije govori suprotno. Također, budući da kod nas poslanici ni o čemu ne odlučuju oni će po partijskoj disciplini dignuti ruke za zakone", kaže Emir Džikić iz TIBiH, dodajući da BiH stoga ne postiže nikakav napredak.

Ističe da svaki put kada dolazi do izmjena propisa te izmjene postaju gore u odnosu na dosadašnje stanje i smatra da je cjelokupna situacija ovakva zbog nedostataka političke volje za provođenje i donošenje boljih zakona, a to je nerealno i očekivati s obzirom na to da su gotovo svi predsjednici političkih partija koje čine aktuelnu parlamentarnu većinu u BiH imali bar po jednu krivičnu prijavu.

Direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica u obraćanju novinarima pročitala je USAID-ov izvještaj o BiH iz 1998. godine u kojem stoji da je za postizanje uspjeha u demokratskom i ekonomskom razvoju BiH potrebno reducirati korupciju i prevare u organima vlasti, naglašavajući da BiH 14 godina kasnije nije mnogo napredovala jer se isti izvještaj može i danas primijeniti.

Dodala je da u tom izvještaju stoji da se gubici koji nastaju iz prevare i korupcije doimaju masivnim, ali se ne mogu precizno količinski odrediti zbog nedostatka transparentnosti u djelovanju organa vlasti i preduzeća, a nedostatak objavljivanja podataka i odgovornosti za javne fondove čini otkrivanje i dokazivanje opsega prevare u organima vlasti nemogućim.

Podsjetila je da je BiH u ovih 14 godina usvojila četiri strateška dokumenta za borbu protiv korupcije što je trebalo značiti da BiH napreduje na putu borbe protiv korupcije, ali prema svim anketama rejting BiH u tom segmentu pada, posebno ističući da oni zakoni koji su bili relativno dobri nisu bili primjenjivani, a sada se i postojeći zakoni derogiraju.

Ni ostali zakoni koji su analizirani u danas prezentiranom izvještaju niti njihova implementacija nisu na zavidnom nivou, a iz TIBiH ističu da kada je u pitanju Zakon o pristupu informacijama najteže se dolazi do ugovora koji se tiču javno-privatnog partnerstva, a taj segment najplodnije je tlo za korupciju.