|

Kornjača: Odgovornost za progon, ubistva i mučenja

Kornjača: Odgovornost za progon, ubistva i mučenja
0
S
Sarajevo-x.com
11.2.2011. u 11:53
0
komentara
0

dijeljenja
Kornjača: Odgovornost za progon, ubistva i mučenja Sud BiH
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Milunu Kornjači, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Čajniču.
Kornjača, bivši komandant paravojne jedinice "Plavi orlovi", optužen je za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Čajniče, te u zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila sa ovog područja.

Prema navodima optužnice on je u maju 1992. godine učestvovao u ubistvima 11 zatočenih civila u Lovačkom domu na Mostini.

"Na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH će dokazati sistematični napad Plavih orlova i Teritorijalne odbrane Čajniče, te da je optuženi bio svjestan tog napada. Optuženi je odgovoran za progon civilnog stanovništa na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, kao i za ubistva i mučenja", rekao je u uvodnoj riječi Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH.

Muratbegović je rekao da će tokom dokaznog postupka biti saslušano preko 60 svjedoka i dva vještaka, te da će biti prezentovan veći broj materijalnih dokaza.

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica optuženog, nije iznijela uvodnu riječ rekavši da će to učiniti nakon što Tužilaštvo BiH završi sa dokaznim postupkom.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 21. februar ove godine, javlja BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.