|

"Naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao Milorad Živković"

"Naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao Milorad Živković"
0
F
FENA
28.1.2011. u 18:28
1
komentara
0

dijeljenja
"Naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao Milorad Živković"
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Čajniču, ispričao je da je naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao prvooptuženi Milorad Živković.
Sulejmen Homoraš je u sudnici prepoznao optužene Milorada Živkovića i Duška Tadića i dodao da su obojica učestovali u hapšenju Bošnjaka.

"Ja sam hapšen tri puta u maju 1992. godine po naređenju Milorada Živkovića, načelnika policije. Tadić nije učestvovao u tim hapšenjima, ali jeste kada je uhapšen moj šura", rekao je svjedok, te dodao da je dva dana nakon njega, 6. maja 1992. godine, uhapšen i njegov punac, a jedan od četvorice policajaca koji su došli po njega bio je Živković.

"Moj punac je bio teško pretučen i svi zubi su mu bili izbijeni“, rekao je svjedok.

Živković i Tadić optuženi su da su od aprila do kraja maja 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Čajniče, te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila sa ovog područja.

U optužnici se navodi da je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu, a Tadić je bio pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Tužilaštvo ih tereti da su u maju 1992. godine, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

Homoraš je kazao da je nakon trećeg hapšenja, 17. maja 1992. godine, i sam proveo noć u "Lovačkom domu".

"U toj prostoriji u kojoj sam bio, bilo je od 50 do 70 ljudi. Mene je iz tog Doma spasio moj kolega Dragiša Katana, a 20. maja sam sa porodicom napustio Čajniče, prvo sam otišao u Pljevlje. Tamo sam čuo da su pobijeni ljudi na Mostini. Saznao sam da je strijeljanje preživio samo jedan čovjek, ali se njemu gubi svaki trag", ispričao je svjedok.

U "Lovačkom domu" bili su i njegov šura i amidža, čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar 2011. godine, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka,
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...