BiH
32

Korisnici Zavoda Pazarić od septembra će samostalno živjeti u novom naselju Ramići

Klix.ba
Fotografije naselja iz aprila ove godine (Foto: Klix.ba)
Fotografije naselja iz aprila ove godine (Foto: Klix.ba)
Odrasle osobe s poteškoćama u razvoju koji su korisnici JU Zavod Pazarić od 2. septembra će samostalno živjeti u novim kućama u naselju Ramići.

Izgradnju Internacionalnog sela Ramići omogućilo je Udruženje "Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V." iz Baden – Badena (Njemačka), te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Finansijsku podršku za opreamnje tri novosagrađene kuće s namještajem i pratećim tehničkim uređajima osigurala je komapnija HIFa Petrol

Naselje će presijecanjem vrpce otvoriti direktor JU Zavoda Pazarić Jasmin Ćerimagić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te predstavnik Udruženja iz Njemačke.

Iz Zavoda Pazarić naglašavaju kako je ovo vrlo važan projekat kojim će se omogućiti kvalitetniji uslovi života osoba s intelektualnim poteškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici, te nastaviti proces deinstitucionalizacije ustanove.

Kako je Klix.ba ranije pisao, u ovom naselju će živjeti 30 korisnika. Naselje se nalazi blizu centralnog dijela Zavoda Pazarić tako da će osobe koje ovdje budu boravile moći prošetati i družiti se i dalje sa svojim prijateljima.

Plan je da se što više korisnika Zavoda uključi u društvenu zajednicu kao ravnopravni građani. Planirana je i izgradnja još 10 apartmana u kojima bi boravila po dva korisnika. Tako će svoj dom imati još 20 korisnika.

Otvorenje Internacionalnog sela Ramići planirano je za petak, 2. septembra u 11:00 sati.