BiH
130

Korisnici Zavoda Pazarić dobijaju novo naselje: 30 korisnika živjet će samostalno u kućama

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Internacionalno selo Ramići (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru projekta socijalne inkluzije korisnici JU Zavod Pazarić dobili su novo naselje, Internacionalno selo Ramići, u kojem će samostalno živjeti 30 korisnika. Izgrađene su tri kuće koje će biti useljive od jeseni.

Naselje se nalazi blizu centralnog dijela Zavoda Pazarić tako da će osobe koje ovdje budu boravile moći prošetati i družiti se i dalje sa svojim prijateljima. Kuće su prostrane i pune svjetlosti, a okružene su zelenilom. Trenutno se vrše radovi na stavljanju fasade i uređenju prostorija u objektima. Izgradnju je omogućilo Udruženje "Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V." iz Baden – Badena (Njemačka) koje je osiguralo 350.000 KM, te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koje je izdvojilo 150.000 KM.

"Naš cilj je osigurati što kvalitetnije uslove života korisnicima. Zato razvijamo projekte socijalne inkluzije kojima omogućavamo da i osobe sa invaliditetom žive i rade u lokalnoj zajednici. Ljudi sa intelektualnim poteškoćama zaslužuju ravnopravan status u društvu što je u skladu sa evropskim konvencijama o pravima osoba sa invaliditetom. Zbog toga ćemo i u budućnosti uz podršku donatora i nadležnih državnih institucija raditi na razvijanju sličnih projekata", rekao je za Klix.ba direktor Zavoda Jasmin Ćerimagić.

Dok se radovi na ovim kućama privode kraju, u ranije izgrađenim kućama korisnici provode svakodnevne aktivnosti. Kada smo stigli u posjetu zatekli smo ih kako slikaju i postavljaju krov za ljetnikovac. Također, pripremaju sađenje voća i povrća.

U ovim kućama žive 24 korisnika koji imaju asistenciju radnika 0-24, te socijalnog radnika. Korisnici pripremaju sebi doručak i večeru, a ručak im se donosi iz Zavoda. Osim što kuhaju, vode računa o higijeni svoga doma. Dočekali su nas s osmijehom i kao pravi domaćini. Kuće su im okružene zelenilom i cvijećem koje sami sade, a imaju i zabavne sadržaje. Neki od njih idu u Resnik gdje rade kao pomoćnici frizera i stolari.

Plan je da se što više korisnika Zavoda uključi u društvenu zajednicu kao ravnopravni građani. Nakon što kuće u Internacionalnom selu Ramići budu izgrađene, planirana je i izgradnja još 10 apartmana u kojima bi boravila po dva korisnika. Tako će svoj dom imati još 20 korisnika. Za ovaj dio projekta podršku će dati njemačko udruženje, a za radove na uređenju okoliša Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo je dodatnih 237.000 KM.

"Kada zaokružimo izgradnju ovog naselja u Ramićima će živjeti oko 70 korisnika. Na taj način korisnici sa umjerenim intelektualnim poteškoćama imat će kvalitetnije uvjete života, dok ćemo one sa lokacije Zovik sa teškim invaliditetom moći premjestiti u Resnik, gdje su zahvaljujući rekonstrukcijama na paviljonima i povoljnijem terenu uslovi života znatno bolji u odnosu na zgradu na neravnom terenu u Zoviku u kojem su sada smješteni", rekao je Ćerimagić.

Zeleni ambijent uz kvalitetnije uslove u novim kućama, druženje i sa komšijama u lokalnoj zajednici omogućit će i ljudima u Zavodu da jačaju osjećaj korisnosti i pripadnosti društvu, te da zaista budu ravnopravni članovi društvene zajednice. Oni to i zaslužuju.