BiH
1.8k

Štićenici Zavoda Pazarić dobili topli dom u naselju Ramići gdje će živjeti samostalno

Klix.ba
Svečanim otkrivanjem ploča sa nazivima novosagrađenih kuća u naselju Ramići JU Zavoda Pazarić otvorene su tri kuće u kojima će novi, topli dom pronaći 30 korisnika JU zavoda Pazarić.

Uz prisustvo brojnih gostiju, ploče su otkrili federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavnici donatora iz Udruženja "Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V." iz Njemačke Almir Karamehmedović Rolf Metzemaier i Harald Unser, te direktor kompanije Hifa-Petrol d. o. o. Sarajevo Hajrudin Ahmetlić.

Za realizaciju izgradnje tri nova objekta u kojem će stanovati osobe sa intelektualnim poteškoćama u JU Zavodu Pazarić nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo je 360. 000 KM, dok su prijatelji iz "Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V." iz Njemačke osigurali 175. 000 eura. Hifa-Petrol d. o. o. Sarajevo je osigurala 42. 000 KM za kupovinu namještaja i tehničkih uređaja za sve tri kuće.

Kako su naglasili predstavnici donatora i resornog ministarstva cilj je osigurati što kvalitetnije uslove života ljudima koji žive u JU Zavodu Pazarić. Stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici projekat je deinstitucionalizacije JU Zavoda Pazarić, koji predstavlja još jedan korak u primjeni evropskih standarda u zbrinjavanju osoba sa intelektualnim poteškoćama u razvoju.

U znak zahvalnosti za realizaciju Projekta mali i veliki talenti – korisnici JU Zavoda Pazarić su za goste priredili prigodan kulturno-zabavni program.