{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korajlić: Ako u Evropi neko hoda s puškom, diže se i vojska, u BiH to nije slučaj

F
2.10.2015. u 12:44
108
29
Korajlić: Ako u Evropi neko hoda s puškom, diže se i vojska, u BiH to nije slučaj
108
Korajlić: Ako u Evropi neko hoda s puškom, diže se i vojska, u BiH to nije slučaj
Nedžad Korajlić
Ako u Evropi neko hoda s puškom i maskom na glavi, diže se vojska i cijeli sigurnosni sistem, a u BiH to rješava jedna policijska patrola - kazao je danas u Sarajevu dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.
Izjavio je to na Međunarodnoj naučnoj konferenciji ''Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sistema sigurnosti" koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji te visokoškolske ustanove.

Ovaj događaj okupio je najrelevantnije naučne djelatnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova, s ciljem da ponudi odgovore i rješenja za prevenciju, otkrivanje i suzbijanje kriminaliteta.

Korajlić je također naglasio da je u FBiH oko 13 posto odbačenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, dok ta brojka za koruptivna djela iznosi oko 54 posto.

Dodao je da se u sistemu sigurnosti često koristi kvantitativna analiza, što daje fenomenalan rezultat, a kvalitativna pokazuje stvarno stanje.

"Ako se bavimo kvalitatitvnom analizom, od deset ukradenih vozila, pronađeno je osam jeftinijih, a ona dva koja nisu pronađena su izuzetno skupa, oštećuju osiguravajuće kuće i dio su organiziranog kriminala", pojasnio je.

Istakao je da za sigurnosnu situaciju nisu krive policijske agencije, već oni koji ocjenjuju njihov rad, jer se na taj način nameće trend da uspješnoj policiji ne treba povećavati budžet.

Ovogodišnja Međunarodna naučna konferencija organizirana je u tri zasebne sesije, od kojih su prve dvije već uspješno realizirane u saradnji s partnerskim institucijama Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, te Centrom za društvena istraživanja Burč univerziteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: