BiH
293

Konzul BiH u Chicagu organizovao proslavu Dana RS i veličao ratne zločince

Klix.ba
Generalni konzul BiH u SAD-u Branko Pećanac organizirao je u Chicagu krajnje skandaloznu proslavu Dana Republike Srpske tokom koje su diplomate, koje predstavljaju državu BiH, veličali optužene i osuđene za genocid.

TV1 je večeras objavila snimke proslave Dana Republike Srpske u Chicagu u organizaciji generalnog konzula države BiH Branka Pećanca. U svom govoru konzul je pozdravio svoje suborce koji su izgradili Republiku Srpsku.

Intelektualci i udruženja iz Federacije osuđuju ovaj čin, a tek se čeka reakcija države.

U povodu skandalozne proslave reagovao je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) koji je uputio apel ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću za smjenu generalnog konzula BiH u Chicagu i savjetnika ambasadora BiH u Washingtonu Milenka Avramovića.

KBSA se u apelu poziva na preživjele žrtve agresije na Republiku BiH i genocid nad njenim građanima, te na prijatelje istine o zločinima u BiH, uz najoštriju osudu i protest protiv sramnog izlaganja "takozvanih diplomatskih predstavnika BiH" na obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, i Đakona Stefana, slave entiteta Republika Srpska, u Chicagu 2014.

"Ovaj događaj predstavlja najveću uvredu građanima BiH i najveći udar do sada državi BiH na sjevernoameričkom kontinentu. Skandalozno je i neprihvatljivo da takozvane diplomate BiH javno veličaju osnivače genocidnog entiteta koji su optuženi i osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti za vrijeme agresije na RBiH", ističe se u saopćenju KBSA.

Navodi se da su na skupu javno ponovljeni i podržani "ekstremno nacionalistički, velikosrpski i četnički motivi" stvaranja entiteta Republike Srpske u cilju stvaranja velike Srbije podjelom države BiH i uništenjem ili svođenjem na beznačajnu manjinu bošnjačkog naroda.

U KBSA smatraju da su slaveći deveti januar kao godišnjicu genocidnog entiteta bh. diplomati prihvatili nacionalističko i fašističko naslijeđe Miloševića, Karadžića i Mladića, te njihove agresivno genocidne osvajačke pohode na državu BiH.

"Deveti januar podsjeća sve prijatelje istine i pravde u svijetu na užas bosanskog genocida i destrukciju Republike BiH. Žrtve ne mogu zaboraviti agresiju i genocid i poručuju da tvorevina nastala agresijom i genocidom mora nestati, jer uskraćuje ljudska prava i slobode Bošnjacima i Hrvatima", zaključuje se u saopćenju.