BiH
10

Salkić: Za Bošnjake dan RS-a nije i nikada neće biti prihvatljiv

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ističe da 9. januar koji se obilježava kao Dan Republike Srpske za Bošnjake u RS-u, pa i za Bošnjake na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, nije bio prihvatljiv u prošlosti, nije prihvatljiv danas, a niti će ikada u budućnosti biti prihvatljiv.

Ovaj dan za Bošnjake predstavlja, kako je naglasio, ozvaničenje politike koja je “osmislila sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici”.

Podsjeća još jednom da je više od 450.000 Bošnjaka protjerano, ubijeno i raseljeno, a, kako kaže, politika progona, istrebljenja, masovnih zločina, zatvaranja u logore i počinjenog genocida osmišljena je u dokumentima za formiranje srpske države na teritoriji Bosne i Hercegovine upravo 9. januara.

"Do sada je inicijatorima i implementatorima ove politike, čelnicima entiteta RS, zapovjednicima vojnih i policijskih struktura, u Haškom tribunalu i sudovima u BiH i Evropi, izrečeno skoro hiljadu godina zatvorske kazne. Samo za genocid i druge zločine u Srebrenici do sada je osuđeno 27 nalogodavaca i počinitelja na više od 550 godina zatvora. Glavnim krivcima za planiranje i provođenje ovakve politike, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još se sudi u Hagu", ističe Salkić u pisanoj izjavi.

U svemu navedenom ima, kaže, i previše argumenata "zašto nikada nećemo prihvatiti ovaj praznik, Dan entiteta RS".

"Ako uzmemo u obzir da je to i krsna slava, što je potpuno suprotno našem vjerskom ubjeđenju, mi uopšte i ne razmišljamo o ovom obilježavanju. I to pokazuje koliki je stepen ljudskih prava i sloboda konstitutivnih naroda u ovom entitetu. Nama, predstavnicima Bošnjaka u RS-u, odbijanje da sudjelujemo u slavlju posvećenom ovom datumu, nije negiranje Ustava BiH, već legitiman način da pokažemo kako ne prihvatimo odluke koje su u prošlosti donesene bez Bošnjaka i protiv interesa Bošnjaka", naglašava potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Podjela Bosne i Hercegovine za Bošnjake je, ističe, apsolutno neprihvatljiva i to je potpuno jasno onima koji danas iznose takve prijetnje.

"To nije uspjela provesti JNA pod komandom Slobodana Miloševića, kada su bili na vrhuncu svoje moći. Imajući to u vidu, potpuno je jasno kako je politika današnjih zagovornika takve budućnosti države Bosne i Hercegovine osuđena na propast", ukazuje on.

Salkić očekuje da će Ustavni sud BiH, u donošenju odluke po apelaciji u vezi sa 9. januarom, Danom RS-a, uvažiti stav Venecijanske komisije da je obilježavanje ovog praznika neustavno jer ne odražava interese sva tri konstitutivna naroda u BiH.