{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrolori letenja: Planovi EK ugrozit će sigurnost zračnog prometa

28.1.2014. u 12:48
0
3
Kontrolori letenja: Planovi EK ugrozit će sigurnost zračnog prometa
0
Kontrolori letenja: Planovi EK ugrozit će sigurnost zračnog prometa
Udruženje i Sindikat kontrolora letenja u Bosni i Hercegovini još jednom je ukazao na problem u vezi sa projektom preuzimanja kontrole zračnog saobraćaja iznad Bosne i Hercegovine. Također, bh. kontrolori letenja su iskazali podršku kolegama koji će 29. januara, kada su najavili Action Day, iskazati nezadovoljstvo zbog namjere da se liberalizuje zračni promet u EU.
Evropski sindikat kontrolora letenja (ATCEUC) koji zastupa više od 14 hiljada kontrolora u 28 zemalja Europe, putem Action Daya, 29. januara, izrazit će nezadovoljstvo zbog namjera Evropske Komisije da liberalizuje zračni promet, te iskazati zabrinutost zbog inicijative SES 2+, koja se bazira na performansu i uštedama novca, dok je sigurnost zračnog prometa stavljena u drugi plan.

Kako je planirano, raspon akcija koje će ATCEUC poduzeti će, zavisno od države do države, ići od štrajka pa sve do strogog pridržavanja procedura kontrole letenja, koja će značiti značajno usporavanje, a i manji protok prometa.

Udruženja kontrolora letenja BiH i Sindikat kontrolora letenja BiH izrazio je podršku kontrolorima u Evropi.

"Planovi Evropske Komisije će ugroziti sigurnost zračnog prometa, što će se odraziti i na Bosnu i Hercegovinu, njen zračni promet, kao i kontrolore letenja te stoga i mi izražavamo našu zabrinutost i ne možemo nijemo posmatrati ovaj proces", istakli su iz bh. udruženja i sindikata.

Skrenuli su pažnju i na to da se projekat preuzimanja kontrole zračnog prometa nad BiH godinama odlaže.

"Iako su napokon učinjeni konkretni koraci ka prvoj fazi - tranziciji, uposlenici entitetskih direkcija (FEDCAD i RSCAD) i dalje postoje mnogi neriješeni problemi. Neadekvatna sistematizacija radnih mjesta BHANSA-e kontrolore letenja ostavlja po strani iako su za njihovo školovanje izdvojena značajna finansijska sredstva, posebno u momentu kada njihovo znanje i stručnost mogu biti presudni za adekvatno preuzimanje kontrole zračnog prostora iz ruku naših susjeda. Tehnički aspekt preuzimanja kontrole letenja iznad BiH također ima svoje nedostatke i nije u potpunosti završen", saopćeno je.

Bh. kontrolori su apelovali na sve relevantne institucije da što hitnije iznađu rješenje za njihove probleme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: