SDP, SDA, HSP i NSRzB obećali
0

Konstituisanje vlasti naredne sedmice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na sastanku stranaka potpisnica Platforme o zajedničkom djelovanju i implementaciji izbornih rezultata održanom u četvrtak konstatirano je kako su HDZ BiH i HDZ 1990 odbili da se pridruže ovom bloku te zajedno dograđuju i modificiraju platformu.

Ovo se navodi u saopćenju za javnost koje je podijeljeno novinarima u zgradi institucija BiH gdje se održava sastanak lidera četiriju stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava (HSP).

U saopćenju se navodi da su dva HDZ-a također odbili prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala 2/3 (3/5), uključujući i poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jednu ministarsku poziciju, predsjednika Federacije BiH i tri ministarske pozicije. SDP, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak imali bi preostalih 1/3 (2/5) hrvatskih pozicija, što je, kako se navodi, u skladu s njihovom zastupljenošću u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Kako je već prošlo pet mjeseci od održavanja izbora, a dva HDZ-a i dalje blokiraju implementaciju izbornih rezultata - konstituisanje vlasti u četiri kantona te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz tih kantona (Hrvata, Srba i Bošnjaka), sprečavajući tako formiranje vlasti u Federaciji i državi BiH, SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak odlučili su da pristupe implementaciji izbornih rezultata konstituiranjem domova Parlamenta Federacije, izborom predsjednika i dva potpredsjednika te Vlade Federacije BiH", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je ova odluka jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja budžeta FBiH.

"Ako ne bi bilo budžeta, u pitanje bi bilo dovedeno finansiranje budžetskih korisnika, među kojima su najbrojniji i najznačajniji boračko-braniteljska populacija, penzioneri, prosvjetni i zdravstveni radnici i druge kategorije koje se finansiraju iz budžeta.

Posljedice neformiranja vlasti u propisanim rokovima moglo bi biti ugrožavanje funkcioniranja cjelokupnog sistema i same države BiH", navodi se u saopćenju SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.