BiH
12

Konstituisan novi saziv Gradskog vijeća Bihaća, predsjedavajući Davor Župa iz DF-a

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je prije 20-tak dana dobio novu izvršnu vlast, Grad Bihać od danas ima i zakonodavnu vlast budući da je konstituisan novi saziv Gradskog vijeća, čime je okončan proces formiranja vlasti u gradu koji je političko sjedište Unsko-sanskog kantona.

Partnerske stranke koje su prije 10-tak dana ozvaničile svoje koalicione djelovanje u Gradu Bihaću GS, SDP, DF i A-SDA potvrdile su danas prethodno usaglašeni sporazum izabravši predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

U suštini, Davor Župa (DF) novi predsjedavajući, koji je ujedno i jedini Hrvat u Gradskom vijeću, izabran je jednoglasno, budući da je za njega glasalo svih 30 vijećnika, odnosno pet vijećnika Građanskog saveza, pet SDP-a, pet ASDA, dva vijećnika Demokratske fronte, 11 vijećnika SDA i dva vijećnika SBB-a.

"Drago mi je da je konstituirajuća sjednica protekla u korektnoj i svečanoj atmosferi, to građani Bihaća doista i zaslužuju. Grad Bihać se nalazi u zaista u teškoj situaciji i svi moramo, bez obzira na političke razlike, staviti interes građana na prvo mjesto. To je pravi recept za odgovorno ponašanje", kazao je Župa nakon sjednice.

Prije izbora novog rukovodstva GV Bihać, vijećnici su izabrali članove Komisije za rukovođenje tajnim glasanjem i Komisije za izbor i imenovanje. Tako su za članove Komisije za rukovođenje tajnim glasanjem izabrani Refik Imširović, predsjednik i članovi Muhamed Čavkunović i Hasan Keškić, dok će Komisiju za izbor i imenovanje sačinjavati Ilda Alibegović, predsjednica i članovi Fatka Kulenović, Ahmed Fatkić, Edin Felić i Damir Pečenković.

Novi saziv GV Bihaća ima dosta mladih osoba, šest žena, iskusnih privrednika i osoba iz društveno-političkog života, a Šuhret Fazlić, novoizabrani gradonačelnik Bihaća istakao je da je ponosan što je izabran na dužnost gradonačelnika Bihaća u istom mandatnom periodu kada i aktuelni saziv GV Bihać.

"Grad Bihać ima skoro 40 miliona KM dugovanja, od čega 30 miliona KM dolazi na naplatu već sljedeće godine. To se mora znati i ova činjenica treba da definiše pravac i rad ovog GV Bihać u naredne četiri godine. Pred nama su godine u kojima moramo sanirati dugovanja i štedjeti. Neće biti novih zapošljavanja i neplanskih troškova", poručio je Fazlić.

On je kazao da je zadaća i zakonodavne i izvršne vlasti u Bihaću da u naredne četiri godine budu ozbiljni u svom radu, da daju konstruktivne prijedloge i kritike, kako bi bili na raspolaganju svima onima koji žele uložiti makar i jednu marku u Grad na Uni.