BiH
2

Konstituirajuća sjednica Skupštine KS u ovoj sedmici, ali prvo politički dogovor

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema pravilima Centralne izborne komisije, odnosno u skladu sa Izbornim zakonom BiH, skupštine kantona se moraju konstituirati najkasnije deset dana od objave konačnih rezultata izbora. Neke su već krenule u ovaj proces. U Kantonu Sarajevo još uvijek ne znaju kada je prva sjednica novog saziva.

U skladu s Poslovnikom o radu Skupštine KS, konstituirajuću sjednicu saziva predsjedavajući iz starog saziva ili najstariji zastupnik iz novog.

Aktuelna predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić za Klix.ba je kazala da će konstitutivna sjednica biti održana u ovoj sedmici, ali da datum još uvijek nije poznat.

Rekla je kako nema smisla da saziva sjednicu prije nego se političke stranke dogovore o skupštinskoj većini. Na pitanje da li čeka da od SDA dobije određeni signal za sazivanje sjednice, budući da se radi o partiji koja ima najviše zastupnika i koja će predvoditi većinu, odnosno vlast u kantonu, Malić kaže da "ništa ne pretpostavlja, ali da bi to bilo logično".

Sjednica se može sazvati, odnosno skupština može biti konstituirana i bez definirane većine, ali u KS će očito čekati da se stranke dogovore.

Inače, SDA ima najviše zastupnika u novom sazivu, njih 10, slijede DF i SBB sa sedam, SDP sa četiri, Naša stranka sa tri i BPS i BOSS sa dva zastupnika.