Aktivizam na djelu
586

Konjičani na Neretvici izgradili zip-line, uređenjem kupališta se bore protiv hidroelektrana

N. V.
Građani, aktivisti iz Konjica su s ciljem uređenja rijeke i obale Neretvice u nedjelju su svečano otvorili adrenalinsku atrakciju zip-line na ovoj rijeci, a sve to u okviru akcije kojom žele pokazati da se na pozitivan način rijeka može iskoristiti.

Akciju "15 kupališta umjesto 15 malih hidroelektrana na rijeci Neretvici" su pokrenuli građani koji svojim novcem pokušavaju urediti obale za kupanje i turizam.

Oni su uspjeli na ovoj rijeci napraviti zip-line, odnosno na kupalištu Pasjak, a od 10 planiranih kupališta radove na dva već privode kraju.

Cilj ovog projekta je pokazati pametan, lijep i pozitivan način iskorištavanja rijeke. Ono što poručuju svojom idejom jeste da će uređena kupališta i zanimljiv sadržaj na rijeci služiti svima, kako Konjičanima tako i drugim građanima Bosne i Hercegovine dok od malih hidroelektrana korist mogu imati samo pojedinci koji ih posjeduju.

Aktivnosti na ovom projektu su počele još u februaru ove godine, jedan period su radovi malo zaustavljeni i usporeni zbog epidemije koronavirusa, no već neko vrijeme građani ponovo intezivno rade na uređenju obale, posebno potaknuti željom za spriječavanjem investitora u MHE da grade.

Iz Udruženja građana "Za spas rijeke Neretvice" ranije su nam rekli da je krajnji cilj od rijeke napraviti park prirode i zaštićenu zonu.