BiH
8

Konjic: Zabrinuti poljoprivredni proizvođći

FENA
Konjic
Konjic
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Donko Jović posjetio je općinu Konjic.

"Konjic je svjetao primjer organizovanosti i ulaganja u poljoprivredu", rekao je ministar Jović.

Ministar je kazao da će ulazak Hrvatske u EU probleme prvo donijeti sektoru poljoprivrede HNK koja se brzo mora pripremiti organizacijski, tehnički, zakonski.

Kako podići konkurentnost naših proizvoda, zaštiti ih i povećati proizvodnju, osnovna su pitanja koja je postavio ministar.

"Odgovori su u boljoj organizaciji, kontinuiranim poticajima sa svih razina, u brendiranju i standardiziranju proizvoda, u uvođenju općinskih poticaja kao i općinskih stručnih službih za poljoprivredu", rekao je ministar Jović.

Poljoprivrednici su ponovili svoju zabrinutost jer je poljoprivredna proizvodnja apsolutno uništena i neorganizovana i zato zahtijeva radikalne mjere, te od ministra tražili bržu dopunu zakonske regulative, posebno usvajanje zakona o koncesijama.

“Gase se ne samo poljoprivredna domaćinstva nego se cijela sela se gase“, rekao je Mumin Maksumić, jedan od najvećih proizvođača mesa u HNK.