{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mljekari prijete radikalnim mjerama, traže ispunjenje svojih zahtjeva

F
14.4.2012. u 14:39
2
2
Mljekari prijete radikalnim mjerama, traže ispunjenje svojih zahtjeva
2
Nakon današnje vanredne sjednice Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH rečeno je da će mljekari poduzeti radikalnije mjere te izaći na ulice ako se ne ispoštuju njihovi zahtjevi među kojima je i transparentno trošenje i davanje poticaja za proizvodnju mlijeka iz federalnog budžeta. Kako je na pres-konferenciji održanoj nakon vanredne sjednice naglašeno proizvođači zahtijevaju isplatu zaostalog duga iz 2011. do 1. maja 2012. godine, reviziju utroška poticajnih sredstava za 2011. te objavu spiska korisnika poticaja za prošlu godinu s visinom iznosa poticaja.
"Tražimo da uđe vanredna revizija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva budući da postoje naznake krivičnih djela nelegalnog utroška sredstava, a da se poslije nje ne uradi samo revizorski nalaz nego da oni koji su nelegalno trošili novac za to i odgovaraju", kazao je predsjednik Udruženja Mehmed Nikšić.

Nikšić je naglasio i da Udruženje traži smanjenje osnovice za doprinose za plate za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u cilju smanjenja rada na crno i uvođenja proizvođača u sistem. Ovo pitanje je pokrenuto prošle godine, ali nije bilo rezultata.

Mljekari traže i zakazivanje sastanka s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem koji bi trebala zakazati Koordinacija federalnih udruženja na sastanaku zakazanom za srijedu, 18. aprila.

Jedan od zaključaka današnje sjednice je i donošenje odluke o imenovanju kantonalnih predstavnika u radu udruženja do izborne skupštine na kojoj se očekuje da će više od 80 posto proizvođača mlijeka biti članovi Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH.

"Nemamo ništa protiv povratka u Republiku Srpsku, ali je 10 posto iz budžeta za tu namjenu trebalo naći u nekim drugim izvorima finansiranja, a ne uzimati ih iz poljoprivrede", kazao je Nikšić.

Istaknuo je da mljekari zahtijevaju izdvajanje 50 posto iz ruralnog razvoja za kapitalna ulaganja budući da nije bilo ulaganja iz budžeta od 1. juna 2010. godine, zbog čega ni povećanje za 24 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju ne mogu pokriti troškove za kapitalna ulaganja.

Na pitanje novinara kako će se na mljekare odraziti ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, Nikšić ističe da proizvođači iz Bosne i Hercegovine godinama ne mogu izvoziti u zemlje EU-a, dodajući da BiH uvozi mnogo više mlijeka nego što se iz BiH izvozi, te naglašava da treba tražiti druga tržišta dok se ne pripremi primarna proizvodnja za evropske standarde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: