{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konjic dobio prvu visokoškolsku ustanovu

23.8.2012. u 09:23
14
19
Konjic dobio prvu visokoškolsku ustanovu
14
Visoka škola za turizam i menadžment u Konjicu je prva visokoškolska institucija na području ove općine, a svojim studentima nudi prvi ciklus studija sa smjerovima Menadžment u turizmu, Geoturizam i Menadžment informacionih tehnologija.
Kako nam je rekla dekanesa ove samostalne visokoškolske institucije Marijana Šećibović, studiji će se izvoditi prema Bolonjskom sistemu i trajat će tri ili četiri godine u zavisnosti od odabranog smjera.

Šećibović naglašava da je ovo prvi i jedini studij geoturizma u Jugostičnoj Evropi.

"Ovaj smjer daje kompetencije kojim studenti nakon završetka studija mogu kreirati geoturistički proizvod koji se bitno razlikuje i od klasičnog i od ekoturističkog proizvoda. Budućnost bosanskohercegovačkog turizma se zasniva i na formiranju geoparkova, koji zapravo zahtijevaju baš ovakve stručnjake", rekla je Šećibović.

Ona smatra da se otvaranjem ovakve visokoškolske institucije očekuje podizanje kvaliteta života u Konjicu.

"Sigurno je da i Konjic ima potrebu za visokoobrazovnim stanovništvom, za stručnim kadrovima koji mogu doprinijeti i razvoju samog mjesta, kao i šire okoline. Zahvaljujući stručnim kadrovima, koje će Visoka škola iznjedriti, dobit će se kvalitetan turistički proizvod. Turizam podstiče i razvoj drugih djelatnosti, poljoprivrede, saobraćaja, trgovine...", rekla je dekanesa Visoke škole u Konjicu.

Rješenjem Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta HNK ova institucija je dobila odobrenje za upis 200 studenata, koji studij mogu upisati do 15. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: