BiH
7

Kongres Vijeća Evrope pokreće post-monitoring proces u BiH

Klix.ba
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope je danas, u povodu sastanka na visokom nivou u Bosni i Hercegovini, pokrenuo svoj novi post-monitoring proces.

Sastanak "Osnaživanje lokalnih vlasti kroz zakonodavne reforme: preporuke Kongresa Vijeća Europe", kojim je predsjedavao Lars O. Molin - predsjednik nadzornog odbora, bio je forum na visokom nivou za raspravu o načinima za najbolju provedbu preporuka Kongresa koje su sačinjene nakon dvije monitoring posjete Bosni i Hercegovini u 2011. godini.

Na otvaranju ovog skupa, gospodin Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, pozdravio je monitoring izvještaj Kongresa i njegove preporuke: "Ne postoji realna alternativa primjeni preporuka Kongresa, koje pokrivaju većinu naših problema", kazao je Behmen.

Lars O. Molin je dalje razvio ovu temu, ističući da "post-monitoring koji želimo uspostaviti nije nekakva policijska akcija ili nadzorna procedura, već timski rad između članova vlade, bilo na nacionalnom ili lokalnom i regionalnom nivou. Uvjeren sam da ćemo uspjeti da, u saradnji s vlastima Bosne i Hercegovine, kalendar uskladimo s konkretnom mapom puta, kako bi se postepeno ostvarile preporuke Kongresa. Dugoročna perspektiva je provođenje svih tih prijedloga."