{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Behmen: Lokalne vlasti su odgovorne za decentralizaciju

S
4.9.2012. u 11:40
0
3
Behmen: Lokalne vlasti su odgovorne za decentralizaciju
0
Behmen: Lokalne vlasti su odgovorne za decentralizaciju
Lokalne vlasti treba da budu odgovorne u pogledu decentralizacije i jačanja lokalne samouprave u BiH, dok je na regionalnim i višim nivoima vlasti da smognu političke hrabrosti, znanja i volje i da se konačno odvaže na suštinsku reformu lokalne samouprave, izjavio je danas gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.
Obraćajući se učesnicima konferencije o principima lokalne samouprave, čiji je organizator Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Behmen je upozorio da nedovoljno podržavanje ili čak potpuno odsustvo podrške razvijanju snažne lokalne zajednice i funkcionalne lokalne samouprave predstavlja protivljenje logici zdravog razuma.

"Zdrave i aktivne lokalne zajednice su riznice socijalnog kapitala i povjerenja, kako među građanima, tako i između građana koji ih predstavljaju i rade u javnom interesu", naveo je Behmen.


Prema njegovim riječima, istinska decentralizacija predstavlja konačno usklađivanje postojećih zakona i propisa o lokalnoj samoupravi sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik kongresnog Komiteta za monitoring u Vijeću Evrope Lars Molin precizirao je da je cilj konferencije u Sarajevu okupljanje ključnih aktera iz lokalne samouprave – Kongresa, vlada, izabranih zvaničnika i njihovih udruženja, kako bi razvili nove ideje, i izradili "mapu puta" za provođenje preporuka koje je Kongres naveo u preporuci 324, a u vezi sa statusom principa lokalne samouprave u Ustavu.

Među zvanicama na ovom skupu su predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić, ombudsmani za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubomir Sandić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal i drugi gosti.

Izjave za medije predviđene su po završetku ovog skupa, od 16.30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: