Pozvao na suštinske reforme
0

FOTO / Behmen: Lokalne vlasti su odgovorne za decentralizaciju

SRNA
Lokalne vlasti treba da budu odgovorne u pogledu decentralizacije i jačanja lokalne samouprave u BiH, dok je na regionalnim i višim nivoima vlasti da smognu političke hrabrosti, znanja i volje i da se konačno odvaže na suštinsku reformu lokalne samouprave, izjavio je danas gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Obraćajući se učesnicima konferencije o principima lokalne samouprave, čiji je organizator Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Behmen je upozorio da nedovoljno podržavanje ili čak potpuno odsustvo podrške razvijanju snažne lokalne zajednice i funkcionalne lokalne samouprave predstavlja protivljenje logici zdravog razuma.

"Zdrave i aktivne lokalne zajednice su riznice socijalnog kapitala i povjerenja, kako među građanima, tako i između građana koji ih predstavljaju i rade u javnom interesu", naveo je Behmen.

Prema njegovim riječima, istinska decentralizacija predstavlja konačno usklađivanje postojećih zakona i propisa o lokalnoj samoupravi sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik kongresnog Komiteta za monitoring u Vijeću Evrope Lars Molin precizirao je da je cilj konferencije u Sarajevu okupljanje ključnih aktera iz lokalne samouprave – Kongresa, vlada, izabranih zvaničnika i njihovih udruženja, kako bi razvili nove ideje, i izradili "mapu puta" za provođenje preporuka koje je Kongres naveo u preporuci 324, a u vezi sa statusom principa lokalne samouprave u Ustavu.

Među zvanicama na ovom skupu su predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić, ombudsmani za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubomir Sandić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal i drugi gosti.

Izjave za medije predviđene su po završetku ovog skupa, od 16.30 sati.