BiH
4

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva Bošnjake da prisustvuju popisu stanovništva

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahtijeva da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine izbriše religijsku odrednicu "musliman" iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka te da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine, čl. 7., stav 8. koji definira da se odrednica "musliman" zamijeni odrednicom "Bošnjak".

"Za bošnjački narod veoma je važno da američki i kanadski Bošnjaci jasno odgovore na izazove koji nosi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Popis stanovništva treba shvatiti kao svojevrsni pečat neovisnosti, samostalnosti Bošnjaka kao nacije koji imaju vlastitu historiju, tradiciju, kulturu, jezik, duhovnost i državu, koji je autohtoni bosanskohercegovački narod. Jasnim opredjeljenjem na popisu stanovništva - Bošnjak i bosanski jezik, Bošnjaci dobivaju nacionalnu, statističku i političku potvrdu kao nacija, a ne samo kao vjerske zajednice", stoji u saopćenju.

Prema važećim zakonskim propisima bosanskohercegovačka dijaspora će biti popisana elektronski ili poštom, ali ona neće ući u konačan broj stanovnika Bosne i Hercegovine, već će se tretirati kao državljani van države.

Bošnjačke organizacije u Sjevernoj Americi pozivaju američke i kanadske Bošnjake da po mogućnosti odu u Bosnu i Hercegovinu i budu prisutni na popisu, jer će moći osim sebe upisati i druge bliže članove porodice, što znači da će biti upisani kao žitelji Bosne i Hercegovine. Osim nacionalne, jezičke i vjerske odrednice bit će upisana i imovina građana.

Upravo iz tih razloga bio bi poželjan dolazak barem jednog člana domaćinstva u Bosni i Hercegovini od 1. do 15. oktobra kada će biti održan popis, saopćeno je iz Kongersa Bošnjaka Sjeverne Amerike.