{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva Bošnjake da prisustvuju popisu stanovništva

F
3.5.2013. u 10:53
4
8
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva Bošnjake da prisustvuju popisu stanovništva
4
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva Bošnjake da prisustvuju popisu stanovništva
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahtijeva da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine izbriše religijsku odrednicu "musliman" iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka te da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine, čl. 7., stav 8. koji definira da se odrednica "musliman" zamijeni odrednicom "Bošnjak".
"Za bošnjački narod veoma je važno da američki i kanadski Bošnjaci jasno odgovore na izazove koji nosi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Popis stanovništva treba shvatiti kao svojevrsni pečat neovisnosti, samostalnosti Bošnjaka kao nacije koji imaju vlastitu historiju, tradiciju, kulturu, jezik, duhovnost i državu, koji je autohtoni bosanskohercegovački narod. Jasnim opredjeljenjem na popisu stanovništva - Bošnjak i bosanski jezik, Bošnjaci dobivaju nacionalnu, statističku i političku potvrdu kao nacija, a ne samo kao vjerske zajednice", stoji u saopćenju.

Prema važećim zakonskim propisima bosanskohercegovačka dijaspora će biti popisana elektronski ili poštom, ali ona neće ući u konačan broj stanovnika Bosne i Hercegovine, već će se tretirati kao državljani van države.

Bošnjačke organizacije u Sjevernoj Americi pozivaju američke i kanadske Bošnjake da po mogućnosti odu u Bosnu i Hercegovinu i budu prisutni na popisu, jer će moći osim sebe upisati i druge bliže članove porodice, što znači da će biti upisani kao žitelji Bosne i Hercegovine. Osim nacionalne, jezičke i vjerske odrednice bit će upisana i imovina građana.

Upravo iz tih razloga bio bi poželjan dolazak barem jednog člana domaćinstva u Bosni i Hercegovini od 1. do 15. oktobra kada će biti održan popis, saopćeno je iz Kongersa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: