BiH
5

Kongres bh. dijaspore: Mladi trebaju biti integrisani u strana društva, ali ne i asimilirani

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sedmi Kongres Saveza svjetske dijaspore Bosne i Hercegovine nastavljen je i danas, a na okruglim stolovima učesnici će razgovarati o predstojećim opštim izborima u BiH u oktobru, kao i o dopunskom obrazovanju mladih u dijaspori na maternjim jezicima.

Potpredsjednik SSD BiH i uvodničar i moderator na okruglom stolu pod nazivom "Dopunsko obrazovanje djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku: Integracija ili asimilacija", Haris Halilović, istakao je kako su istraživanja pokazala da BiH gubi svoju dijasporu.

On je dodao da problemi asimilacije više ne postoje, jer bh. građani sve više postaju Nijemci, Šveđani, Englezi.

"Razlog tome je što BiH nema organizovano dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku. Mi smo u Njemačkoj napravili iskorak u tom pravcu i osnovali smo 26 dopunskih škola. Rukovodili smo se činjenicom da, ukoliko jedan narod izgubi svoj jezik, on gubi jedan od glavnih temelja svog identiteta i taj narod nestaje", pojasnio je Halilović.

Pokušava se ne dozvoliti, kako je kazao Halilović, da Bosna i Hercegovina izgubi jedan veliki dio svog stanovništva, a posebno mlađe generacije.

"Mladi koji su raseljeni po svijetu slabo govore bosanski, srpski i hrvatski jezik. Naša država mora uraditi nešto po tom pitanju za te mlade ljude, koji su najbolji ambasadori BiH, koji su već u Evropskoj uniji, integrisani u evropske tokove, i koji su jedan netaknuti rudnik BiH. Mi smo za dobru integraciju bh. državljana u strana društva, ali smo protiv asimilacije", kazao je Halilović.

Broj glasača iz dijaspore na svakim izborima je sve manji, kazao je predsjednik radne grupe za pravna pitanja SSDBiH Faruk Tićić, uvodničar i moderator na današnjem okruglom stolu o temi "Iseljeništvo i izbori u BiH 2014. godine". On je dodao kako je zadatak radne grupe bio da pronađe razloge koji utiču na malu izlaznost građana dijaspore.

"Zaključili smo da je dijaspora kivna na političke institucije države BiH, jer nisu ispunili uslove i zahtjeve koje je SSD BiH predlagao nadležnim organima i institucijama u BiH", rekao je Tičić.

Sistem glasanja je prekomplikovan, kazao je Tičić, te ga je potrebno pojednostaviti, kao i izjednačiti načine na koji glasaju građani koji žive u BiH i oni koji žive u dijaspori.

"Pretpostavlja se, zvanično, da dijaspora ulaže preko tri milijarde KM u BiH, i na taj način utiče možda i na socijalni mir u ovoj državi. Veoma je važno da dijaspora glasa na izborima u BiH", poručio je Tičić.

Na okruglim stolovima učestvovaće i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Instituta za jezik.