Bez pečata na odlukama
29

Konfuzna situacija u ZDK: Novi predsjedavajući saziva sjednicu Skupštine, a stari iznenađen odlukom

E. M.
Policija napušta zgradu Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
Policija napušta zgradu Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
Nastavak Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u punom sazivu još uvijek nije poznat, a ovakva politička situacija se ne pamti. Dok novoizabrani predsjedavajući Dejan Kovačević saziva sjednicu za četvrtak, još uvijek aktuelni Ćazim Huskić je iznenađen tom odlukom.
Na nastavku sjednice Skupštine ZDK kojoj je prisustvovalo 18 od 35 zastupnika, donesene su odluke na koje sekretar Skupštine ne želi staviti svoj potpis. Razlog toga je što je još uvijek aktuelni predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić prekinuo sjednicu zbog toga što klub Bošnjaka nije izabrao predsjednika.

To je za klub Bošnjaka uradila većina koja je ostala na nastavku sjednice samoinicijativno, a koji su izabrali i novog predsjedavajućeg Skupštine i zamjenike.

Međutim, niko od službenih lica nije prisustvovao tom nastavku, niti zapisničari niti sekretar skupštine, pa niko ne želi staviti potpise na odluke koje su, kako je ranije rečeno, donešene protuustavno te je stari saziv ustvari još uvijek aktuelni.

Većina u Zeničko-dobojskom kantonu na čelu sa Kovačevićem zakazala je nastavak konstituirajuće sjednice novog saziva Skupštine i to za 1. decembar, ali istu odluku još uvijek nije ovjerio sekretar od kojeg je traženo da ovjeri i određene odluke koje su mu jutros dostavljene.

Odluke u konačnici nisu ovjerene, a sekretar skupštine je i jutros zatražio policijsku zaštitu te su pripadnici MUP-a ZDK intervenisali i uzeli izjave u zgradi Zeničko-dobojskog kantona.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka, a to je Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Kako Klix.ba saznaje CIK još uvijek nije završio posao oko dostavljenih listi, a to bi trebalo biti završeno na narednoj sjednici koja bi trebala biti danas ili sutra. Nakon toga slijede dva dana za žalbe.

Kenan Uzunović, potpredsjednik BHI-KF, kaže da su jutros preostala dva zastupnika potpisala kandidaturu za Dom naroda te da očekuju da liste budu vraćene čim prije nakon održane sjednice CIK-a.

"Što se tiče izjava sekretara o državnom udaru, one su besmislene, jer prvi koji je prekršio Ustav je predsjedavajući Ćazim Huskić koji je prekinuo sjednicu, a povredu radne discipline je počinio Ibrahim Avdagić koji je napustio sjednicu sa stručnom službom ZDK, a dužni su bili ostati sve dok je u sali bilo 18 zastupnika i da pruže svu potrebnu podršku", kazao je Uzunović za Klix.ba.

Ranije je predsjednik CIK-a Suad Arnautović poručilo da se neće uplitati u političke odnose te da su njihove nadležnosti jasne.

"To spada u sferu političkih odnosa za koje CIK nema komentar. Ne želimo se uplitati u to i već je poznat stav. Imamo ekvidistancu prema političkom spektru, jednako smo udaljeni i blizu da im budemo servis. To moraju regulisati Poslovnikom o radu Skupštine ZDK i političkim relacijama. Zabrinjava probijanje rokova za izbor delegata, intervenisat ćemo da se ispoštuju rokovi kako bi se na vrijeme mogao konstituisati Dom naroda Parlamenta FBiH", kazao je Arnautović te dodaje da su propisi jasni.

Ovako konfuzna situacija zahtijevat će hitan angažman nadležnih institucija s obzirom na to da Skupština ZDK po trenutnoj situaciji ima dva saziva, jedan od 17 zastupnika koji su napustili sjednicu koju je prekinuo aktuelni predsjedavajući Ćazim Huskić te drugi saziv od 18 zastupnika koji je izabrao svo rukovodstvo i donio odluke koje niko ne želi ovjeriti.