Šta će biti s odlukama?
9

Šestorka u ZDK pisala OHR-u, dopise poslao i sekretar Skupštine

E. M.
Zastupnici jučer zvanično preuzeli mandate (Foto: E. M./Klix.ba)
Zastupnici jučer zvanično preuzeli mandate (Foto: E. M./Klix.ba)
Šestorka u Zeničko-dobojskom kantonu zatražila je intervenciju OHR-a i CIK-a vezano za aktuelnu situaciju i jučerašnji prekid te nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK.
Šefovi klubova stranaka BHI-KF, SDP, DF, NiP, NES i zastupnica Behija Kulović potpisnici su Zahtjeva za hitni postupanje upućenog na adresu OHR-u i CIK-u u kojem je obrazložen tok jučerašnje sjednice do prekida, ali i nastavak sjednice kojoj je prisustvovalo 18 zastupnika bez stručne službe, zapisničara i sekretara.

U dopisu kojeg su uputili na adrese OHR-a i CIK-a navode da se radilo o pripremljenom scenariju čemu svjedoči i to da su za stolom bile postavljene samo dvije stolice za predsjedavajućeg i sekretara, iako su tu trebale biti četiri stolice.

Istakli su da je sjednicu napustilo 17 zastupnika, stručna služba, sekretar kao i predsjedavajući te da je 18 zastupnika ostalo, kao skupštinska većina, i pismenim putem tražili da se sekretar vrati u salu kako bi nastavili s radom.

"U vanrednim uslovima, skupštinska većina je nastavila s radom, poštujući važeći poslovnik, tako da je sjednicom predsjedavao najstariji prisutni zastupnik. Sutra (op.a. danas) ćemo na protokol dostaviti potrebne akte za verifikaciju donesenih odluka. Naravno, očekujemo opstrukciju u čitavom procesu i osporavanje volje skupštinske većine", navodi se u dopisu.

Smatraju da je jučerašnji scenarij uvod u blokadu rada Skupštine kako bi aktuelna vlada s ministrima nastavila rad bez podrške skupštine što je stanje, kako kažu, koje je viđeno već na razini FBiH.

Ukazali su i na to da je 2. decembar 2022. godine rok za izbor delegata za Dom naroda PFBiH.

Na kraju su zatražili da u skladu s ovlastima poduzmu sve mjere i aktivnosti kako bi osigurali da stručna služba Skupštine ZDK u što kraćem roku ispoštuje odluke većine od 18 zastupnika i pruži svu neophodnu tehničku i savjedovnu pomoć te se stavi na raspolaganje zastupnicima u novom mandatu.

S druge strane, još uvijek aktuelni premijer ZDK Mirnes Bašić u izjavi za FENA-u je kazao da bi nastavak prekinute jučerašnje konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona te sami čin izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg od nove parlamentarne većine u tom kantonu, mogao rezultirati upućivanjem apelacije Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti postupka.

A sekretar Skupštine ZDK jutros je pisao Kantonalnom tužilaštvu ZDK, OHR-u i predstavnicima Evropske unije u BiH, kao i policiji, od kojih je tražio zaštitu i reakciju, a od Bašića je tražio da uputi apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH.

"Ukoliko oni budu formalno-pravno ispravni – ovjereni i protokolisani od Stručne službe, uložit ću apelaciju. Poslat ću zahtjev prema Ustavnom sudu FBiH, naravno s privremenom mjerom", kazao je Bašić za FENU.