Cristina Gallach
0

"Konferencija u Sarajevu je potvrda evropske perspektive"

FENA
Cristina Gallach
Cristina Gallach
Glasnogovornica španskog predsjedništva Evropskom unijom (EU) u Bruxellesu Cristina Gallach izjavila je da je cilj konferencije o zapadnom Balkanu u Sarajevu, čije su pripreme tek počele, da bude potvrđena evropska perspektiva regije.

"Želja nam je da s predstavnicima svih zemalja iz regije prodiskutiramo kako možemo da napredujemo u odnosima između Evropske unije i zapadnog Balkana, i na koji način mogu da se urede specifična i konkretna pitanja u ovim odnosima, navela je Gallach u izjavi koju prenose beogradske "Večernje novosti".

Namjera Španije i Italije, od kojih je potekla inicijativa za konferenciju u Sarajevu, jest da skup u junu bude održan na nivou šefova diplomatija, navela je Gallach.

Gallach je dodala da je neformalni sastanak šefova diplomatija EU krajem prošle sedmice u španskom gradu Kordobi bio samo prilika da budu iznijete prve ideje, a radni papir koji su predstavili ministri vanjskih poslova dvije zemlje Migel Anhel Moratinos i Franco Frattini predstavlja samo početnu skicu političke orijentacije.