|

Konferencija u Mostaru: Politički lideri saglasni da je preustroj BiH potreban i moguć

Konferencija u Mostaru: Politički lideri saglasni da je preustroj BiH potreban i moguć
16
Piše: A. B.
13.11.2015. u 15:45
89
komentara
16

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon konferencije "Konsenzus o preuređenju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona - realnost ili zavaravanje" kako bi se sažetak svih pregovora mogao definisati kroz jednu rečenicu, a to je da BiH mora ići naprijed.
"Mi imamo obavezu da bar u naredne tri godine taj proces vidno promijenimo u odnosu na dosadašnje vrijeme i kroz naš evropski i euroatlanski put te kroz unutrašnje uređenje BiH primarno kroz definisanje izbornog zakonodavstva u ovom trenutku, a kasnije, ako se stvari slože, mnogih dugih iskoraka, racionalizacije u našem djelovanju jer previše je razina vlasti. I naravno paralelno s tim ekonomske i socijalne stabilnosti u državi. Držim da smo sve tri stvari u zadnjih šest mjeseci vidno pokrenuli. Evropski put i datum predaje aplikacije definisat ćemo u narednih mjesec dana", kazao je Čović.

Prema njegovim procjenama u narednom periodu krenut će se s mnoštvom zakonodavnih rješenja koja bi trebala olakšati investicijski zamah u BiH, što znači ekonomsku i socijalnu stabilnost u zemlji.

"S treće strane već smo pokrenuli razgovore oko izbora zakonodavstva koji treba osigurati da nema više mogućnosti grubog inžinjeringa u pravcu da jedan narod drugom bira predstavnike na bilo kojoj razini vlasti, posebno kad su u pitanju izbori za članove predsjedništva Doma naroda i s te sam strane siguran da će naredni lokalni izbori bit do kraja ostvareni. To je možda preambiciozno, ali je, uvjeren sam, do kraja provodivo", poručio je Čović.

Ni jedni naredni izbori u BiH, prema Čovićevim riječima, ne mogu se dovesti u poziciju da neko iščekuje hoće li mu neko drugi izabrati predstavnika. Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, dodao je kako je više puta bio u prilici slušati rasprave o Ustavu, ali za razliku od ranijih slučajeva ovaj put ima više optimizma.

"Stičem utisak da je moguće doći do rješenja, ali prije svega zato što smo, recimo i u današnjim raspravama, reducirali bošnjačko-hrvatske odnose u Federaciji. RS očito u tom dijelu nije problem. Mi smo pokazali vrlo širok prostor da ćemo prihvatiti svako rješenje oko koga se ta dva naroda dogovore i tu se otvara veliki prostor za dogovore", kazao je Ivanić, poručujući da je uvjeren u Čovićevu izjavu o spremnosti i jednih i dugih da se rješenja postignu.

"Nemojmo zaboravit u svemu ovome i ono što smo počeli raditi, a to je evropski put i ekonomske reforme gdje je potrebno da dobijemo status kandidata za EU, ako i to dobijemo u ovom periodu, mislim da će to biti veliki podsticaj da se strahovi relaksiraju. U BiH nema pobjednika. Ko ovdje pobijedi u prvom poluvremenu, izgubit će u drugom", dodao je Ivanić.

Zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić kazao je da su Bošnjaci najmnogobrojniji narod u BiH i, iako su najveća žrtva rata, ukoliko se želi put ka Evropskoj uniji moraju biti spremni na kompromis.

"Mislim da današnje teme i atmosfera pa i promjena nekih koalicionih odnosa daje i ono što se dogodilo u zadnjih mjesec dana, da je cijela međunarodna zajednica i domaća javnost vidjela jednu novu energiju. Jedna ovoliko delikatna pitanja možemo i moramo riješit na način da niko ne bude oštećen. Bošnjaci se na neki način boje srpskog separatizma, a Srbi se boje gubitka ovlasti i svog entiteta. U politici su to prirodne borbe, ali je također velika mudrost doći do tolerancije da se dođe do najboljeg rješenja po BiH. Ja sam također optimista da će sve eventualne tenzije padati i da ćemo se svi okrenuti ekonomskom rezultatu", istakao je Radončić.

Prema mišljenju Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, najveći dobitak današnje konferencije je što su se još jedanput afirmirala načela konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda u BiH.

"Ono što je sad pred nama je da to čelo konstitutivnosti oko koga se slažemo operacionaliziramo kroz promjene zakona i ustava. Da bismo to počeli moramo biti svi skupa svjesni da moramo ući u nužne promjene jer ovako više ne može. Moramo krenuti dalje prema Evropskoj uniji. Dvije ekstremne situacije koje su visile, da tako kažem, u zraku u BiH nisu realne. BiH u kontekstu regionalnog, evropskog i svjetskog poretka nije moguće podijeliti, prema tome separatističke tendencije da tako kažem nemaju šanse. S druge strane BiH također nije moguće centralizirati niti unitarizirati, jer ne postoji ni jedan narod u BiH koji ima takav kulturni kapacitet da bi asimilirao druga dva naroda. Prema tome, čini mi se da nikada nismo bili tako blizu da počnemo rješavati i hrvatsko pitanje, a čini mi se da je to pitanje eminentno u BiH", kazao je Ljubić.

Predsjednik entiteta Republika Srpska i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik dodao je da je BiH stvorena u Daytonu koji daje okvir za njeno dalje postojanje.

"Konsenzus odluka koje se moraju ili trebaju donijeti, moraju biti sačuvane, kao što mora da bude sačuvan i sistem nadležnosti koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom. Apsolutno što se mene tiče u političkom smislu ovdje smo stavili jednu važnu temu koju smo malo zanemarili. To je pitanje izbora članova Predsjedništva i realizacija odluke Sjedić-Finci. Pored agende o kojoj se ovdje uveliko priča i njenog velikog ostvarivanja, rečeno je veoma jasno da se ne može ni aplicirati za članstvo ukoliko ne budu riješena i dva ranija prethodna pitanja a to su mehanizam koordinacije i Sejdić i Finci i to svi znamo", kazao je Dodik.

On je iznio jasan stav o tome da nema problem da se u Federaciji riješi pitanje koje će omogućiti da i Hrvatski i Bošnjački narod budu zadovoljni.

"Imajući u vidu da u RS postoji konsenzus o tome, mi taj konsenzus nećemo dovoditi u pitanje i spremni smo da uđemo u Parlament i na bazi sporazuma o dva entiteta i izmjene ustava u tom dijelu. To znači da RS ostaje pri svom stavu i on nije uperen ni protiv koga. RS pristaje da uđe u inovaciju ustava u dijelu koji se traži odlukom Sejdić i Finci. Što se mene lično tiče, mislim da bi najefikasniji model bio dvije izborne jedinice u Federaciji za člana Predsjedništva, ukoliko ja imam pravo da to kažem jer je to stvar dogovora u Federaciji", kazao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...