{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu

S
4.6.2011. u 10:28
0
0
Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu
0
Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu
Od 12. do 15. juna ove godine u Sarajevu će se održati konferencija o Zapadnom Balkanu pod nazivom “Progres, stagnacija ili regresija?”. Organizatori ovog za BiH iznimno važnog skupa su Američko-bosanska fondacija i SAIS Centar za Transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu.
Konferencija se, pored podrške velikih fondacija iz SAD-a i Evrope i Vlade Federacije BiH Univerziteta u Sarajevu, održava uz snažan poticaj Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, te, iz kojeg je povodom ovog događanja saopćeno: "Konferencija je odlična prilika da se uspostave čvrste veze između akademskih zajednica u BiH i SAD, pogotovo uzevši u obzir svjetski prestiž John Hopkins univerziteta, koji je jedna od šest najrespektabilnijih think-tank univerzitetskih ustanova u svijetu, te je predstavnik pet velikih vašingtonskih univerziteta u odnosima s EU."

Dr. Sasha Toperich, predsjednik fondacije, dodaje: "Cilj nam je pomoći i ubrzati proces integracije zemalja zapadnog Balkana u transatlantske institucije NATO-a i EU. Želimo osnažiti organizacije civilnog društva i mladih, u kojima vidimo veliku a još uvijek nedovoljno iskorištenu snagu u ovim procesima".

Osnovni cilj ove konferencije je bio dati podršku mladim ljudima i njihovom kvalitetnijem i organizovanijem učešću pri procesima integracije naše zemlje i Balkana u EU i NATO. Regija Zapadnog Balkana, kao i sama Bosna i Hercegovina, su ovim dobili novu, snažnu inicijativu za jačanje pozicije civilnih društava u regiji.

Na konferenciji će učestvovati pomoćnik državnog sekretara SAD-a Phil Gordon, čelni i utjecajni ljudi iz SAIS-a Daniel Serwer i Michaela Haltzela, predstavnici Evropske unije i članovi parlamenta Njemačke, Austrije, Brisela i drugih. Potvrda američke podrške ovakvom projektu je i dolazak Njegove ekselencije Američkog ambasadora Patricka Moona, koji će biti domaćin otvaranja cerenomije, a očekuje se i veliki broj stranih medija koji će pratiti konferenciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: