{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu

S
4.6.2011. u 10:28
0
0
Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu
0
Konferencija "Progres, stagnacija ili regresija?" u Sarajevu
Od 12. do 15. juna ove godine u Sarajevu će se održati konferencija o Zapadnom Balkanu pod nazivom “Progres, stagnacija ili regresija?”. Organizatori ovog za BiH iznimno važnog skupa su Američko-bosanska fondacija i SAIS Centar za Transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu.
Konferencija se, pored podrške velikih fondacija iz SAD-a i Evrope i Vlade Federacije BiH Univerziteta u Sarajevu, održava uz snažan poticaj Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, te, iz kojeg je povodom ovog događanja saopćeno: "Konferencija je odlična prilika da se uspostave čvrste veze između akademskih zajednica u BiH i SAD, pogotovo uzevši u obzir svjetski prestiž John Hopkins univerziteta, koji je jedna od šest najrespektabilnijih think-tank univerzitetskih ustanova u svijetu, te je predstavnik pet velikih vašingtonskih univerziteta u odnosima s EU."

Dr. Sasha Toperich, predsjednik fondacije, dodaje: "Cilj nam je pomoći i ubrzati proces integracije zemalja zapadnog Balkana u transatlantske institucije NATO-a i EU. Želimo osnažiti organizacije civilnog društva i mladih, u kojima vidimo veliku a još uvijek nedovoljno iskorištenu snagu u ovim procesima".

Osnovni cilj ove konferencije je bio dati podršku mladim ljudima i njihovom kvalitetnijem i organizovanijem učešću pri procesima integracije naše zemlje i Balkana u EU i NATO. Regija Zapadnog Balkana, kao i sama Bosna i Hercegovina, su ovim dobili novu, snažnu inicijativu za jačanje pozicije civilnih društava u regiji.

Na konferenciji će učestvovati pomoćnik državnog sekretara SAD-a Phil Gordon, čelni i utjecajni ljudi iz SAIS-a Daniel Serwer i Michaela Haltzela, predstavnici Evropske unije i članovi parlamenta Njemačke, Austrije, Brisela i drugih. Potvrda američke podrške ovakvom projektu je i dolazak Njegove ekselencije Američkog ambasadora Patricka Moona, koji će biti domaćin otvaranja cerenomije, a očekuje se i veliki broj stranih medija koji će pratiti konferenciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: