{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bez SAD-a i EU BiH ne može riješiti suštinske probleme"

F
11.6.2011. u 13:29
0
17
"Bez SAD-a i EU BiH ne može riješiti suštinske probleme"
0
"Bez SAD-a i EU BiH ne može riješiti suštinske probleme"
U Sarajevu će sutra biti upriličeno svečano otvaranje konferencije o zapadnom Balkanu pod nazivom "Napredak, stagnacija ili regresija". Konferencija, koja će u orgaizaciji Centra za transatlantske odnose (SAIS) pri Johns Hopkins Univerzitetu i Američko-bosanska fondacija trajati do 15. juna, okupit će brojne učesnike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, pripadnike civilnog društva, akademske zajednice i političkih grupa.
Organizatori i učesnici konferencije najavili su na današnjoj pres-konferenciji da će ovo biti jedna od najznačajnijih teorijskih i političkih konferencija od kraja rata u BiH.

Skup su podržali Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu, a ministar Emir Suljagić i prorektor Samir Arnautović kazali su da su pružili podršku konferenciji jer je to nastavak internacionalizacije obrazovanja u BiH.

Suljagić je najavio da će ovo ministarstvo nastaviti podržavati ovakve projekte, dok je Arnautović naglasio da jedino kvalitetna internacionalizacija Univerziteta čini jedan univerzitet pravim univerzitetom i oni koji ne sudjeluju u tom procesu neće moći opstati u evropskom prostoru obrazovanja.

Viši stručni saradnik SAIS-a i bivši savjetnik za evropska pitanja Michael Haltzel kazao je danas da je trenutak u kome se održava konferencija veoma krucijalan zato što se održava u vrijeme velikih političkih promjena u regionu i BiH.

"Uvjereni smo da je održavanje ove konferencije važan pokušaj u vraćanju zapadnog Balkana na 'radarski monitor' SAD-a i zapadne Evrope", dodao je on.

Saradnik SAIS centra u Washingtonu Vedran Džihić također je napomenuo da je cilj ove konferencije intenzivnije vraćanje SAD-a u BiH, jer bez aktivnog dijaloga SAD-a i Evropske unije BiH neće moći razriješiti suštinske probleme koje su nastali u Dejtonu i koji su produbljeni dosadašnjom političkom praksom.

"Zbog toga želimo da pokrenemo novu vrstu dijaloga između SAD-a, zemalja EU i cijele regije. U tom kontekstu svjesni smo da razbijene veze u regiji moraju biti prevaziđene, a u tom procesu potrebna je i podrška političkih snaga", naglašava Džihić.

Najavio je da će na konferenciji biti niz američkih predavača, a delegaciju će predvoditi pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton zadužen za Evropu i Evroaziju Philip Gordon, koji će održati i govor o principijelnoj politici SAD-a prema zapadnom Balkanu.

Na novinarsko pitanje o trenutku u kojem se konferencija održava u smislu da će uskoro biti formirana vlast na državnom nivou, Haltzel je kazao da ovako dug proces formiranja vlasti nije oborio svjetski rekord, ali je vrlo blizu toga te da je očekivao da će taj proces do sada biti završen.

Izrazio je i nadu da će vlast uistinu biti formirana uskoro te da će se iznaći kompromisi.

Na kraju je ocijenio da BiH ima demokratsku budućnost koja će za končan rezultat imati potpunu integraciju u evroatlantske tokove odnosno priključenje BiH u NATO i Evropsku uniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: