{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o rukovođenju zatvorskim sistemom u BiH

F
21.9.2010. u 08:40
0
0
Konferencija o rukovođenju zatvorskim sistemom u BiH
0
Konferencija o rukovođenju zatvorskim sistemom u BiH
Foto: Ilustracija
U organizaciji Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope (VE) danas će u Sarajevu biti upriličena konferencija o temi "Rukovođenje zatvorima u BiH, kako naprijed".
Ovim skupom ujedno će biti obilježena uspješna implementacija drugog zajedničkog programa u oblasti reforme zatvorskog sistema u BiH.

Istovremeno, na konferenciji će biti predstavljeni rezultati šest različitih projektnih inicijativa koje su poduzete u okviru zajedničkog programa s ciljem usklađivanja sa evropskim standardima u primjeni alternativa služenju kazne u zatvoru, obuci zatvorskog osoblja, analizi postojećih propisa o mentalnom zdravlju, tretmanu ranjivih kategorija zatvorenika, uvođenju modernih informacionih tehnologija u zatvorske sisteme i standardizaciji zatvorske inspekcije u svim jurisdikcijama.

Ukupan budžet ovog dvogodišnjeg Zajedničkog programa EU i VE bio je 788.376 eura, od čega je doprinos Evropske unije iznosio 600.000 eura, a projekat je implementiralo VE.

Rezultati postignuti u sklopu Zajedničkog programa "Efikasno upravljanje zatvorima" omogućili su domaćim kreatorima politike, prvenstveno ministarstvima pravde na svim nivoima da dalje unaprijede zatvorske sisteme i time pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjenju nekih od obaveza preuzetih međunarodnim ugovorima.

Prema smjernicama konsultanata s međunarodnom ekspertizom, skupina domaćih stručnjaka i zatvorskih profesionalaca osnažila je domaće kapacitete u oblasti vladavine prava koja je od suštinske važnosti za integraciju u Evropsku uniju, kao i za implementaciju aspekata Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: