{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kredit od 19,3 miliona eura za Državni zatvor BiH

S
30.6.2010. u 13:32
0
6
Kredit od 19,3 miliona eura za Državni zatvor BiH
0
Kredit od 19,3 miliona eura za Državni zatvor BiH
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar za finansije i trezor Dragan Vrankić i viceguverner Razvojne banke Vijeća Europe Imre Tarafas potpisali su danas u Sarajevu Okvirni finasijski sporazum između naše zemlje i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za "Projekat izgradnje Državnog zatvora BiH", u vrijednosti 19,3 miliona eura. Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik ministra za pravdu Srđan Arnaut.
"Bosna i Hercegovina, uz pomoć međunarodne zajednice, svoje napore kontinuirano usmjerava na realizaciju aktivnosti u sektoru reforme pravosudnog sistema. Da bi se osigurala vladavina prava, što znači održao i poboljšao rad pravosuđa, tužiteljstva i policije na svim nivoima u BiH, potrebno je unaprijediti infrastukturu pravosudnog sistema – izgraditi kapacitete za služenje kazni pritvora i zatvora pri Sudu BiH i Uredu javnog tužitelja. Pritvorske i zatvorske jedinice, koje se nalaze u entititima su zastarjele i ne odgovaraju standardima glede prostora i sadržaja za pritvorene / zatvorene osobe", kazao je ministar Vrankić, zahvalivši na pomoći CEB-u, Delegaciji EK-a te vladama Švedske i SAD-a, koji raspoloživim fondovima izravno participiraju u ovom projektu. Naglasio je, da CEB subvencionira i kamatne stope za ovaj kredit.

Istaknuvši da je ovaj projekat važan ne samo za jačanje kapaciteta zatvora već i za jačanje prava u Bosni i Hercegovini, viceguverner Tarafaš je naglasio da je prilagođen i evropskim standardima. Naveo je i da je CEB u BiH uključen s blizu 21 milion eura u zdravstvu, 125 miliona eura pomoći za mala i srednja poduzeća i razvoj malih općina te s ukupno 16 miliona eura za državne grantove.

U finansiranju Projekta izgradnje Državnog zatvora BiH, ukupne vrijednosti 39,6 miliona eura, budžet BiH sudjeluje s 6,77 miliona eura, a projekat je uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2010. do 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: