Mustafa Bisić
0

"Pretrpanost zatvora je i dalje problem"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Zatvor na nivou BiH olakšat će situaciju u vezi sa zatvorenicima koji su osuđeni na Sudu BiH. Olakšat će na način da pokažemo Evropi da imamo jedan visoko bezbjedan zatvor s odgovarajućim evropskim standardima, ali to je zatvor s otprilike 300 mjesta i neće riješiti problem s kojim se suočavamo u drugim zatvorima", kazao je pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić u intervjuu za BIRN - Justice Report.

U BiH su trenutno četiri zatvora zatvorenog tipa, a nalaze se u Zenici, Foči, Banjoj Luci i Bijeljini. Sva četiri zatvora su u nadležnosti entitetskih vlasti: Zenica je u nadležnosti Federacije, a ostali zatvori su u nadležnosti Republike Srpske (RS).

Na državnom nivou još ne postoji zatvor, ali je u izgradnji od 2006. godine, kada je postavljen kamen temeljac. Prema planu je trebalo bi da bude završen 2008. godine, ali su rokovi pomjereni i za sada je završena izgradnja ogradnog zida s kulama za nadzor, vodovod, plinovod, kanalizacija, telefonski priključci i slično.

Kao razlog zašto nije završena izgradnja državnog zatvora u kojem bi bili smješteni osuđenici za najteža krivična djela Bisić navodi probleme finansijske prirode. Međutim, on smatra da su ti problemi riješeni kada je početkom 2010. godine Evropska razvojna banka odobrila kredit od 20 miliona eura.

"Prema sadašnjem planu, prvi zatvorenici će ući u novoizgrađenu ustanovu u Istočnoj Ilidži u aprilu 2013. godine", kazao je Bisić.

Trenutno najveći problem postojećeg zatvorskog sistema u BiH je pretrpanost ustanova u Federaciji, zbog čega više od 800 osuđenika čeka na izdržavanje kazne.

Bisić je pojasnio da su zavodi u FBiH u potpunosti iskorišteni i njihova popunjenost je 108 posto, dok je iskorištenost kapaciteta u RS-u 84 posto.

Da bi se u potpunosti iskoristili kapaciteti, Ministarstvo pravde BiH namjerava donijeti nove izmjene u zatvorskom sistemu, po kojima će osuđenik iz jednog entiteta moći služiti kaznu u zavodima drugog entiteta.

"Postojeći zakon već dozvoljava da osuđenik koji je izdržao polovinu kazne zatvora može tražiti premještaj iz jednog entiteta u drugi. Novim zakonskim izmjenama bi se omogućilo da se osuđeno lice može premještati iz jednog zavoda u drugi bez obzira na entitet", kazao je Bisić.

Kao drugu mogućnost za smanjenje pretrpanosti zatvora BiH je tokom prošle godine uvela i “alternativne krivične sankcije”.

Bisić je istaknuo da je riječ o sankcijama za opće dobro, koje predviđa krivični zakon.

"Alternativna krivična sankcija je kada se zatvorska kazna od godinu dana zamijeni radom za opće dobro na slobodi", dodao je on, navodeći da je još jedna mogućnost za smanjenje pretrpanosti zatvora plaćanje zatvorske kazne čije je trajanje godinu dana.

Osim pretrpanosti zatvora Federacija BiH se suočava i s problemom nepostojanja psihijatrijske ustanove zatvorenog tipa u kojoj bi bile smještene osobe kojima je izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Zbog nedostatka adekvatne ustanove duševni bolesnici su smješteni u improvizovani forenzički odjel Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Bisić smatra da bi i taj problem trebalo riješiti do kraja ove godine.