Transparency International
0

Konferencija o nivou korupcije u Sarajevu

SRNA
U Sarajevu će danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, biti održana konferencija, čije će osnovne teme biti stanje i nivo korupcije u BiH, te perspektiva BiH na putu ka EU i zadovoljenju globalnih antikorupcijskih standarda, najavljeno je iz Transparency Internationala BiH.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije je prilika da se rezimira stanje korupcije i rezultati na njenom suzbijanju kroz otvoren dijalog predstavnika institucija vlasti, civilnog društva i eksperata.

"Imajući u vidu da je 2010. godina opštih izbora i konstituisanja nove vlasti, kao i nedavnu liberalizaciju viznog režima i izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, neophodno je preispitati BiH na putu ka evropskim integracijama s posebnim osvrtom na provođenje antikorupcionih reformi i usklađenost propisa sa međunarodnim konvencijama", navodi se u saopštenju Transparency Internationala BiH, koji je i organizator konferencije.

Na konferenciji će, osim predstavnika Transparency Internationala BiH, prisustvovati i glavni tužilac BiH Milorad Barašin, član Centralne izborne komisije Branko Petrić i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

Konferencija će početi u 9.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.