|

"U BiH nema političke volje za borbu protiv korupcije"

"U BiH nema političke volje za borbu protiv korupcije"
0
F
FENA
9.12.2010. u 11:50
0
komentara
0

dijeljenja
"U BiH nema političke volje za borbu protiv korupcije" Momir Dejanović
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Centar za humanu politku iz Doboja saopćio je danas da u Bosni i Hercegovini nema političke volje za borbu protiv korupcije.
U saopćenju koje je potpisao predsjednik ovog centra Momir Dejanović navedeno je da, štaviše, u BiH nikada nije bilo niti će biti borbe protiv razarajuće korupcije, a razlozi za to su, kako je navedeno, političko-kriminalni, institucionalni, sistemski, tranzicioni, međunarodni i podanički.

"Za istinsku borbu protiv korupcije potrebna je politička volja, a te volje nemaju izabrani predstavnici u institucijama vlasti koji uglavnom zastupaju korupcionaške i kriminalne interese.

Umjesto da se bore protiv korupcije, pravosuđe, policija i druge institucije tolerišu i učestvuju u koruptivnom ponašanju, prodaju antikorupcijsku iluziju i progone rijetke borce protiv korupcije.

Kao dio tranzicionog haosa i projekta koji ima podršku međunarodne zajednice, nesankcionirana korupcija treba da osigura prvobitnu akumulaciju i bogaćenje nove vladajuće klase u BiH", citat je iz saopćenja dobojskog centra za humanu politiku.

Za uspješnu borbu protiv korupcije potrebno je rušiti uspostavljeni sistem 'tajkunokratije' u BiH i sve dok se to ne desi, vladat će privid demokratije i sve veća korupcija, a svake naredne godine bit će više milionera te obespravljenih i siromašnih građana, mišljenje je predsjednika Centra za humanu politiku iz Doboja Momira Dejanovića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.