Momir Dejanović
0

"U BiH nema političke volje za borbu protiv korupcije"

FENA
Momir Dejanović
Momir Dejanović
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Centar za humanu politku iz Doboja saopćio je danas da u Bosni i Hercegovini nema političke volje za borbu protiv korupcije.

U saopćenju koje je potpisao predsjednik ovog centra Momir Dejanović navedeno je da, štaviše, u BiH nikada nije bilo niti će biti borbe protiv razarajuće korupcije, a razlozi za to su, kako je navedeno, političko-kriminalni, institucionalni, sistemski, tranzicioni, međunarodni i podanički.

"Za istinsku borbu protiv korupcije potrebna je politička volja, a te volje nemaju izabrani predstavnici u institucijama vlasti koji uglavnom zastupaju korupcionaške i kriminalne interese.

Umjesto da se bore protiv korupcije, pravosuđe, policija i druge institucije tolerišu i učestvuju u koruptivnom ponašanju, prodaju antikorupcijsku iluziju i progone rijetke borce protiv korupcije.

Kao dio tranzicionog haosa i projekta koji ima podršku međunarodne zajednice, nesankcionirana korupcija treba da osigura prvobitnu akumulaciju i bogaćenje nove vladajuće klase u BiH", citat je iz saopćenja dobojskog centra za humanu politiku.

Za uspješnu borbu protiv korupcije potrebno je rušiti uspostavljeni sistem 'tajkunokratije' u BiH i sve dok se to ne desi, vladat će privid demokratije i sve veća korupcija, a svake naredne godine bit će više milionera te obespravljenih i siromašnih građana, mišljenje je predsjednika Centra za humanu politiku iz Doboja Momira Dejanovića.