Brojni učesnici
0

Konferencija najviših sudova u BiH: Osigurati pravo na suđenje u razumnom roku

M. A.
Ustavni sud BiH i The AIRE Centre (Advice on Individual Rights in Europe), kao suorganizatori, a u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, organizirali su u okviru Pravosudnog foruma za BiH treću godišnju konferenciju najviših sudova u BiH.

Tema ovogodišnjeg Pravosudnog foruma je bila Pravo na suđenje u razumnom roku. Na Forumu se razgovaralo o standardima Evropskog suda za ljudska prava, građanskim i krivičnopravnim aspektima suđenja u razumnom roku s posebnim osvrtom na praksu u BiH.

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, smatra da "današnji Pravosudni forum s ovom temom, daje doprinos u dva pravca: prvi pravac daje mogućnost domaćim sudijama da uz izlaganje prakse Evropskog suda i komparativne prakse izlože svoje stavove o rješavanju ovog problema, dok drugi pravac omogućava da se uz učešće ministara pravde, kroz prikaz mogućih zakonodavnih rješenja, raspravi mišljenje sudija o mogućim rješenjima".

Matthew Field, britanski ambasador u BiH istaknuo je u svom izlaganju sljedeće: "Vladavina prava je ključna u bilo kojem demokratskom društvu. Zbog toga je Velika Britanija ponosna što vladavinu prava stavlja u središte svojih odnosa s BiH jer je od krucijalnog značaja za vaše građane, vaše kompanije i vaše potencijalne investitore, da vide da niko nije iznad zakona."

Lord Reed, potpredsjednik Vrhovnog suda Velike Britanije o svom ponovnom susretu sa sudijama u BiH je izjavio da mu pričinjava veliko zadovoljstvo što se vratio u BiH i što ponovo provodi vrijeme sa sudijama u razgovoru o temama od zajedničkog interesovanja, uključujući transparentnost sudskog postupka.

"Iz iskustva nas u Velikoj Britaniji, obezbjeđivanje transparentnosti sudova jedna je od najsnažnijih garancija nezavisnog pravosudnog sistema, koja doprinosi očuvanju legitimnosti demokratskih institucija koje nezavisni sudovi štite i podržavaju. Posljednjih godina smo preduzeli brojne korake kako bismo unaprijedili pristup javnosti sudskim postupcima i dostupnosti sudskih odluka javnosti, kako bi ona mogla da vidi i shvati kako se pravda provodi. Po mom mišljenju, ovo je važno pitanje u svim demokratskim zemljama", istakao je Reed.

Premda međunarodno pravo ima važnu ulogu u praćenju i pomaganju razvoja vladavine prava, on smatra da samo demokratskim odnosom između građana neke zemlje i njenih institucija, uključujući sudove, se može jamčiti vladavina prava i očuvanje nezavisnog i nepristrasnog sudstva.

"Čast nam je što je AIRE Centar i ove godine suorganizator Pravosudnog foruma koji je dio šireg opsega aktivnosti koje AIRE Centar provodi u sektoru pravosuđa u BiH. Poštovanje prava na pravično suđenje u razumnom roku je u interesu svih. U interesu je građana koji žele blagovremenu zaštitu svojih prava, u interesu je države koja izbjegava stvaranje loše slike o zaštiti ljudskih prava i troškove kojim može biti izložena, te je u interesu je samog suda u Strazburu koji stremi ka što djelotvornijoj primjeni Evropske konvencije za ljudska prava na nacionalnom nivou", izjavila je Biljana Braithwaite, menadžerica Programa za Zapadni Balkan AIRE Centra.

U radu ovog foruma je učestvovalo više od 70 učesnika, sudije Evropskog suda za ljudska prava, lord Robert Reed, potpredsjednik Vrhovnog suda Velike Britanije, predstavnici ustavnih i najviših redovnih sudova (Sud BiH, vrhovnih entitetskih sudova i Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH), članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, predstavnici ministarstava pravde, međunarodnih organizacija i drugi istaknuti pravnici.

Pravosudni forum za BiH je organiziran uz pomoć britanske vlade u cilju poboljšanja primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i podrške pravosudnom sistemu BiH u procesu harmonizacije sudske prakse i pripreme za evropske integracije.