|

Kondić nesposoban da prati sudski proces

Kondić nesposoban da prati sudski proces
0
S
SRNA
26.1.2011. u 18:05
0
komentara
0

dijeljenja
Kondić nesposoban da prati sudski proces
Na statusnoj konferenciji održanoj u postupku protiv Vinka Kondića, optuženog za zločine tokom 1992. godine na području Ključa, odbrana optuženog je navela da on, uprkos stalnoj terapiji, još nije sposoban da prati sudski proces.
"U posljednjih mjesec dana pojavili su se novi problemi. Kondićevo stanje je pogoršano, komunikacija sa njim je veoma teška, a ljekari ne žele da ga prime u bolnicu", izjavio je pred Sudom BiH glavni Kondićev branilac Duško Panić, napomenuvši da optuženi nema zdravstveno osiguranje, te da sve troškove liječenja plaća sam.

Kondić boluje od Parkinsonove bolesti i zbog lošeg zdravstvenog stanja često nije prisustvovao suđenju, navodi se u saopštenju Balkanske istraživačke mreže /BIRN/.

Na osnovu nalaza tima vještaka, Sud BiH je u oktobru 2010. godine donio rješenje o prekidu krivičnog postupka protiv Kondića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Ključ, istakavši da će se "postupak nastaviti kada se zdravstveno stanje optuženog poboljša".

Iako je Tužilaštvo BiH osporavalo nalaz i mišljenje tima vještaka po kojem Kondić nije sposoban da prati suđenje, Sud BiH je zbog daljeg vještačenja zatražilo da odbrana ponovo dostavi svu medicinsku dokumentaciju, kako bi se pratilo zdravstveno stanje optuženog.

"Prema onome što smo čuli od kolege Panića, optuženom je bilo mnogo bolje dok je boravio u pritvorskoj jedinici. Tužilaštvo ne odustaje od zahtjeva da se Kondićevi medicinski nalazi ponovo analiziraju i traži da odbrana dostavi sve dosadašnje nalaze", rekla je tužilac Džemila Begović.

Kondić je uhapšen u decembru 2007. i u pritvoru je bio sve do septembra 2010. godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.