Optužen za zločine u Ključu
0

Tužilaštvo traži novu procjenu psihičkih sposobnosti Vinka Kondića

FENA
Tužilaštvo BiH, osporavajući nalaz i mišljenje tima vještaka po kojem Vinko Kondić nije sposoban da prati suđenje, zatražilo je da Sud dozvoli ponovnu ocjenu psihičkih sposobnosti optuženog.

Naime, na osnovu ovog nalaza Sud BiH je početkom oktobra donio rješenje o prekidu krivičnog postupka protiv Vinka Kondića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, istaknuvši da će se “postupak nastaviti kada se zdravstveno stanje optuženog poboljša”.

Vinko Kondić, koji je optužen za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine na području Ključa, boluje od Parkinsonove bolesti i zbog lošeg zdravstvenog stanja često nije prisustvovao suđenju.

Nakon što se Tužilaštvo BiH žalilo na ovo rješenje, ono je ukinuto i vraćeno na ponovno postupanje Sudskom vijeću, te je na ovom ročištu saslušan Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar, koji je ponovo prezentirao isti nalaz i mišljenje.

“Tim vještaka je duži period pratio zdravstveno stanje Kondića. (...) On trenutno nije sposoban da prati sudski proces, a to neće biti ni u budućnosti. (...) Postojat će intervali kada će se on u momentima osjećati bolje, ali to je bolest koja napreduje i ona će biti sve gora i gora. Iluzorno je očekivati da će se poboljšati”, kazao je Kučukalić te dodao da je bolest optuženog “već dovela do teškog invaliditeta”.

Vještak je kazao da je kod optuženog prisutna ukočenost ekstremiteta, te da se ne može kretati, teško govori i “vezan je za krevet”.

“Samostalno se ne može održavati u životu. Permanentno je ovisan o pomoći drugih osoba. (...) Ukoliko biste ga doveli na sud, imali biste čovjeka u kolicima ili krevetu, i od njega ne biste mogli dobiti ništa, nikakav odgovor”, dodao je Kučukalić.

Državna tužiteljica Džemila Begović je kazala da je nalaz tima vještaka “kontradiktoran, nerelevantan i nedorečen”, te je predložila da novi tim vještaka na osnovu istih nalaza dâ mišljenje o psihičkim sposobnostima optuženog.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, a Sud će odluku donijeti naknadno, prenosi BIRN - Justice Report.

Kondić je uhapšen u decembru 2007. i u pritvoru je bio sve do septembra 2010. godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane.