Duraković i Suljagić
0

Koncert na dan ukopa Srebreničana je sramota

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Sramota je da se 11. jula kada ukopavamo svoju braću, djecu, očeve, organizira koncert u centralnoj crkvi u Srebrenici, kazao je danas koordinator obiljažavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Srebrenica" i v.d. načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković u povodu održavanja manifestacije "Petrovdanski dani" koja bi, po najavama, trebala biti organizirana 11. jula.

Duraković podsjeća da su općinske vlasti Srebrenice odobrile budžet za ovu manifestaciju, ali da su tek uoči početka "Petrovdanskih dana" dobile plan i program aktivnosti u okviru manifestacije.

"Organizatori su očigledno odlučili da na dan kada mi ukopavamo 520 nevinih žrtava genocida, u centru Srebrenice održe koncert. Jako mi je žao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao nadležna institucija odobrilo plan održavanja manifestacije kao takav", kazao je Duraković.

Koordinator kampanje "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, s ministrom Stanislavom Čađom na čelu, odobravanjem koncerta u centru Srebrenice na dan ukopa žrtava genocida, ali i svakodnevnim kršenjima ljudskih prava aktivista Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, podriva mir i sigurnost na području općine Srebrenica.

"Čin odobravanja koncerta u centru Srebrenice naročito je skandalozan zbog toga što je općepoznato da su ljudi u Srebrenici osjetljiviji na dan 11. jula, nego inače. Moram reći da mi iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" nismo nimalo iznenađeni ponašanjem MUPRS-a koji i ovim činom nastavlja praksu narušavanja sigurnosti građana BiH na području Srebrenice", zaključio je Suljagić.