BiH
10

Delegacija Vlade Republike Srpske sutra u Srebrenici

SRNA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Delegacija Vlade Republike Srpske sutra će u Srebrenici prisustvovati obilježavanju 11. jula, najavljeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti održan komemorativni skup povodom 17 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka.

Komemoracija će, prema najavljenom protokolu, početi u 12.00 sati, a tom prilikom predviđeno je kratko obraćanje predsjednika Organizacionog odbora ove manifestacije Ćamila Durakovića, nakon čega će prisutne delegacije odati poštu i položiti vijence u Memorijalnom centru.

Nakon komemoracije, uz vjerski obred koji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, bit će obavljen ukop 520 identifikovanih nastradalih Bošnjaka.

U vjerskom dijelu programa, učestvovaće glavni rabin Jevrejske zajednice u SAD Arthur Schneier i jordanski princ Hasan bin Talal. Na komemorativnom skupu ove godine neće biti obraćanja domaćih i međunarodnih zvaničnika kao prethodnih godina.

Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru ukupno će biti 5.657 ukopanih. Putevima na području Srebrenice i regije Birač zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala, a uočljivo je da su već pojačane mjere bezbjednosti i policijske snage na području Srebrenice i Bratunca.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivat će MUP RS, u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama u BiH.