{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica: Mogući problemi zbog poklapanja sa "Petrovdanskim danima"

F
6.7.2012. u 17:47
6
Srebrenica: Mogući problemi zbog poklapanja sa "Petrovdanskim danima"
6
Srebrenica: Mogući problemi zbog poklapanja sa "Petrovdanskim danima"
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Organizacioni odbor za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica, na svojoj VI redovnoj sjednici, održanoj danas u Memorijalnom centru Potočari, analizirao je pripreme za realizaciju Programa obilježavanja koji je usvojen 27. 06. 2012. godine i čija je realizacija u toku. Konstatovano je da sve aktivnosti teku po planu.
Međutim, Organizacioni odbor je bio neprijatno iznenađen Programom obilježavanja "Petrovdanski dani" koje organizuje Crkvena opština Srebrenica i Boračka organizacije Srebrenica, a koji će se realizovati od 07. do 12. jula 2012. na području opština Srebrenica i Bratunac.

Organizacioni odbor je ocijenio da sadržaj Programa koji sadrži realizaciju fudbalskog turnira, monodrame i slično, a koje će se realizirati u užem centru grada u vrijeme kada će u Srebrenici biti više od 30.000 članova porodica, preživjelih žrtava genocida i gostiju, duboko vrijeđaju osjećanja žrtava genocida, i mogu izazvati ozbiljne sigurnosne probleme na cijelom području opštine Srebrenica, a i šire, kaže se u saopćenju za medije koje je izdao Organizacioni odbor.

Organizacioni odbor je naložio svom Pododboru za sigurnost da izvrši procjenu političko – bezbjednosne situacije i preduzme sve mjere kako bi se sačuvao mir i sigurnost svih građana na cijelom području opštine Srebrenica.

Organizacioni odbor upućuje apel domaćim i međunarodnim zvaničnicima, bezbjednosnim i sigurnosnim agencijama, a naročito organizatorima manifestacije "Petrovdanski dani" da se aktivnosti od 7. do 11. jula pomjere za neko drugo vrijeme, kada će bezbjednosna situacija biti puno povoljnija za realizaciju ovih aktivnosti.

- Nadamo se da će pobijediti razum i da će se apel Majki Srebrenice, Organizacionog odbora i svih žrtava genocida u Srebrenici uvažiti, a organizatori manifestacije "Petrovdanski dani" svoj program realizovati u neko drugo vrijeme. Ukoliko se naš apel ne uvaži, Organizacioni odbor, sa sebe skida svu odgovornost za moguće posljedice, jer je na vrijeme upozorio sve relevantne domaće i međunarodne institucije na eventualne opasnosti koje se mogu izazvati realizacijom manifestacije "Petrovdanski dani" i sličnih aktivnosti, kaže se na kraju saopćenja Organizacionog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: