BiH
104

Koncentracija materije PM10 u nekim dijelovima Sarajeva porasla, u Zenici stanje alarmantno

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vrijednosti štetnih materija, prvenstveno štetnih čestica PM10 izmjerenih u 19 sati u Sarajevu su u porastu u odnosu na mjerenja izvršena u 16 sati.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vrijednosti čestica PM10 za Bjelave iznosi 670 mikrograma po metru kubnom, što iznosi povećanje za 32 mikrograma po metru kubnom, dok je za Vijećnicu smanjeno za devet, odnosno na 480 mikrograma po metru kubnom, a za Ilidžu 406 mikrograma po metru kubnom što je umanjenje za 39 mikrograma po metru kubnom.

Za Otoku nema podataka kada su u pitanju čestice PM10, ali je zabilježeno povećanje čestica NOX sa 190 na 386 mikorgrama po metru kubnom, kao i na Ilidži sa 148 na 435 mikrograma po metru kubnom. Zabilježne je i porast čestica NO i CO.

Prema podacima Udruženja Eko akcija, indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosi 427 što njihovi eksperti definiraju kao opasno. Do sada je najveće zagađenje bilo u subotu 24. decembra, indeks 349.

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navodi se u njihovom upozorenju.

Podsjetimo, Vlada KS je u današnjoj odluci spustila epizodu "Uzbuna" na epizodu "Upozorenje", iako se treći stepen vanrednog stanja zbog zagađenja proglašava u slučaju kada čestice PM10 nalaze u vrijednosti iznad 400. Također, ukinut je sistem saobraćanja vozila par-nepar.